|

Összefoglaló – ez történt külföldön 2013-ban

A hazai események összefoglalása után természetesen nem feledkezhetünk meg a világ többi részéről sem, bár a mennyiség miatt nehéz összeválogatni a fontosabb történéseket :)

Az év legnagyobb „slágere” (talán szabad így neveznem) a szíriai konfliktus volt, vagyis pontosabban az akörül történő világpolitikai kavarás. Fórumunkban szinte izzott az ezzel kapcsolatos topik, azonban talán a legérdekesebb aspektusa az volt az egésznek, hogy Oroszország az elmúlt két évtizedben talán még egyetlen külpolitikai elhatározásának sem adott ekkora katonai, pontosabban haditengerészeti alátámasztást, mint a Szíriával kapcsolatos elképzeléseinek, aminek következtében egy igen széles skálán mozgó hadihajó-kavalkád alakult ki a Földközi-tenger keleti medencéjében. Emellett azonban más csemegékkel is találkozhattunk a konfliktus kapcsán, például egy állítólag vegyi fegyverek bevetésére átalakított, pilóta nélküli MiG-21-essel, vagy éppen a Törökországba telepített Patriot ütegekkel.

Hát valahogy így nézhetett ki a Földközi-tenger a mozgalmasabb időszakokban (és ezen még az amerikai hordozócsoport nincs is rajta) | Forrás: yalibnan.com

Hát valahogy így nézhetett ki a Földközi-tenger a mozgalmasabb időszakokban (és ezen még az amerikai hordozócsoport nincs is rajta) | Forrás: yalibnan.com ,

Természetesen nem csak ez volt az egyetlen jelentősebb konfliktus a világon, hiszen Maliban is polgárháborús helyzet alakult ki, csak Szíriával ellentétben itt sorra is került a tényleges beavatkozás, mégpedig Franciaország részéről – amelyről év elején egy összefoglaló írást is megjelentettünk. A franciák a számukra nem éppen olcsó hadműveletet részükről nagyjából lezártnak tekintik, és inkább a nemzetközi részvételt (amelyhez egyébként hazánk is hozzájárult) és afrikai közös csapatok szerepének növelését szorgalmazzák.

Francia katonák Maliban, mögöttük VAB-ok és Renault GBC 180 teherautók | Forrás: blogs.ft.com

Francia katonák Maliban, mögöttük VAB-ok és Renault GBC 180 teherautók | Forrás: blogs.ft.com ,

És ha már Oroszország ilyen aktívnak bizonyult Szíriával kapcsolatban, talán kezdjük vele a „pusztán” haditechnikai események összefoglalóját. Az oroszok továbbra is nagy hangsúlyt (és még nagyobb összegeket) fektetnek haderejük fejlesztésébe, pláne a maga Putyin által egy moszkvai hegyen kőbe vésett és a pátriárka által is megszentelt 2020-as dátum egyre fenyegetőbb közeledésének tudatában. Ennek már év elején is meg volt az első eredménye, történetesen – ugyan némi kavarással, de – szolgálatba állt az első Borej-osztályú rakétahordozó tengeralattjáró, amelyhez nem sokkal később csatlakozott az egyik előd is a Verkhoturie képében. Az Orosz Haditengerészetnek persze nem kell ennyivel beérnie, hiszen hosszú idő után a Fekete-tengeri Flotta is új (és itt konkrétan úgy új, mint új építésű) tengeralattjáróval fog növekedni, de emellett a meglévő víz alatti egységes átfogó modernizációja is napirenden van, tovább nem is olyan rég már a második Borej és az első Projekt 885 Jaszen is szolgálatba állt. Természetesen nem csak víz alatt van kényeztetve az orosz matrózok, hiszen a felszínre is számos új hajó fok érkezni, például egy Krivak IV fregatt és Bujan-M korvett képében, de már a Mistralok is jó úton haladnak a fehér alapon kék kereszttel ellátott zászló felvonása felé.

„Üdv a fedélzeten” – Ka-27 kapaszkodik le a Bojkij fedélzetére | Forrás: navaltoday.com ,

Az Orosz Légierő a Tu-160-as stratégiai bombázók modernizálásának megrendelésével borzolta kicsit a nyugati katonai vezetők kedélyeit, továbbá a Szu-34-es géppark számainak is egyre feljebb tolásával. Emellett októberben elkészült az 5. PAK-FA, azaz Szuhoj T-50 ötödik generációs vadászgép is, valamint bejelentették a típus kistestvérének a fejlesztését is.

A szárazföldiek sem búslakodhatnak nagyon, annak ellenére sem, hogy év elején a T-62-es tankok kivonásának hírével nyitottunk ezen a téren, mivel Oroszország megrendezte első tankbiatlonját, amelyre természetesen katonai ellenlábasait, a NATO tagországait is meghívta. Ami viszont tényleg örömteli hír lehet, hogy elvileg megkezdődtek az új generációs orosz harckocsi, az Armata tesztjei, bár sajnos képeket még nem hoztak nyilvánosságra az új eszközről legnagyobb bánatunkra.

Átevickélve a kicsit keletebbre található vizekre kijelenthetjük, hogy Kína se tétlenkedett idén, ugyanis év elején debütált a Y-20, az ázsiai állam saját fejlesztésű teherszállító repülőgépe, amely közelebb segítheti őket azon elképzelésükhöz, miszerint megduplázzák légi szállítókapacitásukat. Nem ez az egyetlen hír a légierő vonatkozásában, lévén már korosabb és elavult vadászgépeit Kína elkezdte átalakítani pilóta nélküli csapásmérő drónokká, illetve saját – bár azért még a MiG-21-ig visszavezethető – kiképző repülőgépük, a JL-9 is szolgálatba állt. Mindazonáltal talán nem ez volt a legnagyobb dobás az évben, hanem az olyan különlegességek, mint például egy állítólagos óriáslöveg, vagy az a pletyka, miszerint a Z-10 harci helikopter eredetileg orosz mérnökök agyszüleménye.

Kína idén is ontotta magából a hajókat (a képen egy Type 052D romboló)

Kína idén is ontotta magából a hajókat (a képen egy Type 052D romboló) ,

És ha már a kínaiak pilóta nélküli gépeket farigcsálnak maguknak, akkor érdemes megemlíteni, hogy az USAF-nál már tulajdonképpen hagyománynak tekinthető eljárásban eljutottak arra a pontra, amikor is sor került az első F-16-osból kialakított, azaz QF-16-os drón repülésére is. Persze az ilyen pilóta nélküli repülőeszközökkel nem mindig egyszerű a helyzet, mi se bizonyítja ezt, mint amikor egy Ticonderogába belecsapódik egy céldrón. Ilyen bakik mindenhol előfordulhatnak (na jó, talán egy nukleáris rakétákkal megtűzdelt bázison azért túlzás), de azért nem kell félteni az amerikaiakat, hogy kétségbe esnének ezen, elvégre ott van az a megnyugtató tény, hogy elkészült a 100. F-35 Lighting II. vadászbombázó, ráadásul a típus 2013-ban is újabb megrendeléseket gyűjtött be magának, nem is egy helyről. Emellett az sem elhanyagolható esemény, hogy májusban az X-47B UCAV végrehajtotta első felszállását, ráadásul a USS George H. W. Bush (CVN-77) repülőgép-hordozóról, amelynek utódosztálya, a Ford egyébként szépen menetel a a kész állapot felé. Idén egy másik újdonság volt az Alcoa és az amerikai hadsereg kutatólaborjának közös gondozásában készülő alumíniumpáncél, illetve a Lockheed Martin azon bejelentése, miszerint nekiálltak az Blackbird utód SR-72 fejlesztésének, de az első Zumwalt-osztályú romboló vízre bocsátásáról is érdemes szólnunk.. Pénzügyileg azonban már nem mondható annyira örömtelinek a 2013-as év az amerikai haderő számára, lévén a vezetéstől érkező, gyakran „fűnyíró jellegű” megszorítások mind a három fegyvernemet keményen érintették, így például az Apache-programot, vagy éppen a haditengerészet hajóinak menetrendjét, de ami nekünk lelkes rajongóknak talán a legszembetűnőbb volt, az az USAF kivonulása a repülőnapokról.

Stryker Irakban, amelyeknek idén tovább folyik a modernizálása | Forrás: Wikipédia

Stryker Irakban, amelyeknek idén tovább folyik a modernizálása | Forrás: Wikipédia ,

Bolygónk többi része se tétlenkedett, már ha éppen haditechnikával kapcsolatos hírek termeléséről van szó. Ami a fegyvereladásokat illeti, Európa továbbra is előkelő helyet foglal el a listán, elég csak figyelembe vennünk, hogy mekkora páncélos csomagot is adtak el Indonéziának nem is olyan rég a németek, vagy a továbbra is rendkívül kelendő német tengeralattjárók eladásaira vetni egy pillantást. Persze nem csak Németország fegyvereladói ügyeskedtek, hiszem azért a franciák is eladtak ezt-azt, és a Saab gondozásában készülő Gripen brazíliai győzelme, vagy éppen a BvS-10 svéd utánrendelése mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

Az indiaiak idei talán legörömtelibb híre, hogy végre hazavihetik az INS Vikramadityát | Forrás: Wikipédia

Az indiaiak idei talán legörömtelibb híre, hogy végre hazavihetik az INS Vikramadityát | Forrás: Wikipédia ,

A fenti összefoglaló persze csak töredéke a világban zajló, haditechnikai vonatozású eseményeknek, képtelenség is lenne mindet összesűríteni egy összefoglalóba és pont emiatt bízunk benne, hogy jövőre is hasonló széles skálán lesz lehetőségünk beszámolni a világ eseményeiről.