|

Megkezdődik a PAK-FA „kistestvérének” fejlesztése

A védelmi szektorért felelős miniszterelnök helyettes, Dmitrij Rogozin bejelentette azt, ami legutóbb egy tavalyi pedzegetése kapcsán adott okot találgatásokra. Ám most már nem kell találgatni – immáron hivatalos, hogy a PAK-FA mellé érkezik egy újabb 5. generációs orosz vadászbombázó.

Rogozin elmondása szerint a szóban forgó program végtermékére egy a PAK-FA-nál kisebb, olcsóbb, de képességei és teljesítménye terén azzal összehasonlítható gép lenne. Illetve lesz, mert a elmondása szerint a program finanszírozása biztosítottá vállt, így a közeljövőben meg is kezdődik a prototípus fejlesztése.

Azon felül, hogy a Szu-27/MiG-29 pároshoz hasonlót kívánnak alkotni az elkövetkező évtizedek Orosz Légierejében Moszkvának komoly exportszándékai is vannak ezen jövőbeli típusával kapcsolatban – Rogozin erre utalva úgy nyilatkozott, hogy a kisebb gépekre nagyobb igény van a nemzetközi piacon, mint a fejlettebb, potensebb „nagyvasakra”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Szuhoj és a MiG tervezőirodák közül melyik feladata lesz az új gépmadár megtervezése. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy a Szuhoj még várhatóan le lesz kötve a T-50-el egy ideig…