|

Összegyűjtik a szíriai vegyifegyvereket az oroszok?

Miközben az Obama adminisztráció a friss és ropogós közvélemény kutatási eredmények szerint a lakosság körében továbbra is meglehetősen lagymatagon támogatott szíriai csapásmérés engedélyeztetésével küzd odahaza, az izraeli Defense Update egy érdekes eszmefuttatást tett közzé még a hétvégén. Az egész írás arra van kihegyezve, hogy az oroszok nem-e épp a szíriai rezsim kezén lévő vegyifegyvereket készülnek saját ellenőrzésük alá vonni.

A cikk szerzője egyrészt abból indult ki, hogy a szíriai helyzetnek dedikált G-20 csúcstalálkozón Barack Obama és Vlagyimir Putyin egy ad-hoc fél órás személyes diskurzust hozott össze, aminek tartalmáról a későbbiekben semmit nem hoztak a sajtó tudomására, így ott egyeztethettek bármiről, juthattak bármire – vagy semmire.

A történetet ezt követően azon, az amúgy valóban vitathatatlan szálon fűzi tovább, miszerint mindkét elnök érdeke, hogy a szíriai vegyifegyver készlet ne jusson iszlamista szélsőségesek kezére – bár a megoldás másként elképzelt. Orosz szempontból ez már csak azért is különösen húsba vágó, mert az Asszad rezsim elleni erők között akadnak csecsen szélsőségesek is, Moszkvának pedig nagyon nem érdeke, hogy esetleg nekik is jusson valami a szíriai készletekből egy katonai támadást követő felfordulásban.

Márpedig ennek legbiztosabb módja az lenne, hogy az oroszok saját maguk kommandíroznák le a szóban forgó tömegpusztító fegyverek biztonságos helyre szállítását. Ehhez köti annak a 3 partraszállító hajónak a Földközi-tenger keleti medencéjébe küldését, amik az Interfax szerint a különleges erők tagjaival indultak a régióba – ahova egyébként mostanra vastagon megérkeztek már.

A vázolt koncepció arra alapoz, hogy logikusnak tűnik, hogy a szíriai vegyifegyvereket amúgy is az Asszad rezsim bástyájának tekinthető alavita többségű régióba, azaz a part menti hegyekbe vitték, vagy viszik. Ennek felügyeletét, vagy a már odaszállított vegyifegyverek biztosítását végeznék logikusan az oroszok. A Defense Update értesülései szerint a szíriai vegyifegyverek mozgását monitorozó nyugati hírszerzési források arról számoltak be, hogy a tartúszi orosz tengerészeti bázisról amúgy könnyen elérhető Latakia körüli hegyekben ezen fegyverek tárolására alkalmasnak tűnő föld alatti tárolókat fedeztek fel.

CAUTION-BIOHAZARD

A szíriai tömegpusztító fegyverek ellenőrzés alá vonásával kapcsolatban a hétvégi cikk megjelenése óta, konkrétan hétfőn történtek hivatalosan kommunikált fejlemények is. Egyrészt John Kerry amerikai külügyminiszter olyan nyilatkozatot tett, hogy Asszad elkerülheti a támadást, de csakis abban az esetben, ha teljes egészében átadja ellenőrzés alá a szíriai arzenált.

Mindeközben John Kerry orosz kollégája, Szergej Lavrov külügyminiszter szintén erre szólította fel Szíriát, támogatva az amerikai külügy által látszólag bedobottakat – Damaszkusz erre pedig elvileg hajlandóságot is mutatott az orosz félnek.

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor később Kerry beszédéről úgy nyilatkozott, hogy az pusztán egy interjú kérdésre adott retorikai eszmefuttatás volt, hiszen a gyakorlatban nem túl reális – sem az hogy ebbe Asszad belemenne, sem pedig a kivitelezés. Azaz a Moszkva által pártolt és egyedüli opcióként kezelt békés rendezésben úgy tűnik az amerikaik továbbra sem akarnak partnerek lenni.

A Kerry által az amerikai lakosság támogatásának hiánya miatt próbaképp, vagy netán tényleg csak retorikai vonalon bedobott javaslat realizálódása esetén nagyban Putyinék malmára hajtaná a vizet, hiszen ha Damaszkusz valóban belegyezik az arzenál nemzetközi ellenőrzés alá vonásába, akkor Moszkva lobogtathatja, hogy lám csak sikerült katonai beavatkozás nélkül, a Moszkva által propagált békés úton megoldaniuk a helyzetet. Sőt ha a fentebb említett csapatszállító hajók valóban azzal a céllal hajóztak a régióba, amit az izraeli szakoldal felvetett, akkor egyben azt is elmondhatják, hogy az orosz haderő már ellenőrzés alatt is tartja a szíriai vegyifegyver arzenált.