|

Céldrón csapódott az egyik Ticonderoga cirkálóba

A U.S. Navy közleménye szerint november 16-án egyelőre ismeretlen meghibásodásból eredően egy BQM-74 típusú céldrón csapódott be az egyik, gyakorlaton lévő cirkálójukba.

A haditengerészet által közzétett információk szerint a USS Chancellorsville szombaton Kalifornia állam déli partjai mentén hajózott, a legénység egy radarrendszerrel kapcsolatos gyakorlatra készült. A követendő célpontként a széleskörűen használt BQM-74 drón szolgált.

A Northrop által kifejlesztett BQM-74 és újabb változatai 1968 óta szolgálnak céldrónként a U.S. Navy számára. | Fotó: Northrop Grumman

A Northrop által kifejlesztett BQM-74 és újabb változatai 1968 óta szolgálnak céldrónként a U.S. Navy számára. | Fotó: Northrop Grumman ,

A szóban forgó példányt a Los Angeles közelében található, Ventura County tengerészeti bázisról indították. A gyakorlat kapcsán azonban egyelőre nem közzétett okokból kifolyólag valami balul sült el, a radartesztere elreppentett drón helyi idő szerint 13:30 környékén nekirepült a cirkálónak.

Szerencsére komolyabb személyi sérülés nem történt, két főt kellett kisebb égési sérülések miatt ellátni. A Navy által kiadott információk szerint maga a hadihajó sem sérült meg komolyabban, de a kárfelmérés végrehajtása miatt visszafordult San Diego-ba. Hogy a drón hova csapódott be, arról nem szólnak a hírek.