|

Sikeresen kihúzták a Hawaii-nál tengerbe futott P-8A Poseidont

November 20-án a U.S. Navy egyik P-8A Poseidon típusú tengerészeti felderítőgépe landolást követően túlfutott a Marine Corps Air Station Kaneohe Bay futópályáján. A Honolulu közelében, a sziget másik oldalán található Marine Corps bázis futópályája 4/22 pályairányú, a leszállás a 4-es irányába történt – és mivel ezen a pályavég lényegében a vízparton ér véget a gép a vízben kötött ki.

Nem sokkal a balul sikerült landolást követően készült fotó. Lance Cpl. Tania Guerrero, U.S. Marine Corps

A gépen tartózkodó 9 fő közül senki nem sérült meg az incidensben és a nem sokkal a Boeing vízbe csobbanását követően elvégzett előzetes vizsgálatok nem utaltak a sárkányszerkezet komoly sérülésére, valamint üzemanyag szivárgásra.

A Poseidont az öböl ököszisztémájának védelme érdekében a baleset másnapjára duplán körbekerítették. Sgt. Brandon Aultman, U.S. Marine Corps

Azóta megtörtént az öböl élővilágának, elsősorban az érzékeny korallok védelmét is figyelembe vevő kiemelési terv, majd december 2-án, közel két héttel az incidenst követően sor került a gép kivontatására. A közeljövőben megkezdődik a károk felmérése és ezek alapján a gép sorsa is eldől majd. Ami egyelőre lehet helyrehozatalt követően aktív állományba visszakerülés, valamint alkatrész donor státuszba kerülés is.