|

Tengerészeti járőrgép találkozó

Ausztrál, japán és amerikai tengerészeti járőrgépek az Atsugi haditengerészeti légibázison. Japan Maritime Self-Defense Force, Department of Defence, © Commonwealth of Australia

Múlt hónapban zajlott Japán vezetésével a 2023-as Annualex  hadgyakorlat. A 10 napos, haditengerészeti fókuszú gyakorlat idén 40 hajó és 30 repülőgép részvételével zajlott. Japán, Ausztrália, az USA és Kanada mellett idén első alkalommal a Fülöp-szigetek is jelen volt – egyelőre csak mint megfigyelő.

A fenti fotón az első sorban egy Kawasaki P-1-est vesz közre egy ausztrál és amerikai Boeing P-8A Poseidon. Mögöttük egy kanadai CP-140 Aurora látható – ami külsőre ugyan egy Lockheed P-3 Orion, belsőségeiben azonban nagyon más. A csoportosulást 2 további Kawasaki zárja – mégiscsak japán bázisról van szó.

A fotón látható típusfelhozatal abból a szempontból is érdekes, hogy a Kawasaki és a Boeing típusok egymás konkurenciái a Lockheed P-3 Orion gépek cserélő országokban, ám Japánnak egyelőre nem sikerült külhonban labdába rúgnia saját fejlesztésével. Legutóbb épp a hadgyakorlaton résztvevő Kanada kapcsán lett biztos a Boeing típusának győzelme és a szállítás megkezdésének ideje. (Kanadában nem volt versenyben a Kawasaki.)