|

Sínen a kanadai Poseidon-üzlet

Azt egy ideje már sejteni lehetett, hogy a CP-140 Aurora leváltására a Boeing terméke a befutó, mivel a Kongresszus júniusban már áldását adta a típus eladására.

November 30-án a kanadai védelmi minisztérium bejelentette, hogy véglegesítették a szerződést, melynek értelmében a Királyi Kanadai Légierő számára 14 darab Boeing P-8A Poseidon típusú haditengerészeti járőrgépet szereznek be, további két példányra pedig opciós jogot jegyeznek. Az első gépek leszállítását 2026-ban kezdi meg a gyártó, havi egy átadásával az utolsó várhatóan 2027-ben kerül átvételre, míg a flotta teljes hadrafoghatóságát 2033-ra tervezik. A teljes kontraktus értéke 10.4 milliárd kanadai dollár (nagyjábó 7.7 milliárd USD), melyből 5.9 milliárd a gépek ára, valamint a kiszolgálóberendezések, kiképzési eszközök és egyéb rendszeresítést segítendő tétel, míg a fennmaradó összeg szimulátorokra, infrastruktúrafejlesztésre és fegyverzetre megy majd.

A P-8A Poseidon több országban is az Orionok váltótípusa | Fotó: Liz Goettee, U.S. Navy ,

Kanada jóideje keresi a CP-140 Aurora (a P-3 Orion helyi jelölése) váltótípusát, az öreg gépek élettartama 2025-ben kifut. A Boeing 2015-ben a Bombardier Challenger 650 üzleti gépen alapuló Challenger MSA-t ajánlotta, mint egy kisebb és olcsóbb megoldás, de akkor még az Aurora flotta kiegészítésére, csak később került képbe a P-8A is.

Kanada 2019-ben indította meg hivatalosan a típusváltási folyamatot CMAP (Canadian Multimission Aircraft Project) néven. A Boeing 2022-ben tett ajánlatot a CAE, a GE Aviation Canada, az IMP Aerospace&Defence, a KF Aerospace, a Honeywell Aerospace Canada és a Raytheon Canada vállalatokkal közös konzorciummal. A döntést követően az észak-amerikai ország 2023 márciusában jelezte hivatalosan az Egyesüült Államok felé a vételi szándékát, az eladásra júniusban bólintott rá a Kongresszus.

Ezzel Kanada az amerikai típus kilencedik üzemeltetője lesz az USA, Nagy-Britannia, India, Németország, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland és Norvégia után.