|

Hivatalosan is elstartolt a GCAP

A három résztvevő nemzet aláírta a közös hatodik generációs vadászbombázó fejlesztési programjának megalakításáról szóló egyezményt, ezzel hivatalosan is elstartolt a GCAP projekt.

Nagy-Britannia, Japán és Olaszország védelmi miniszterei december 14-én, szerdán Tokióban szignálták azt a szerződést, melynek értelmében a három ország egyesíti erőit a következő generációs vadászbombázó kifejlesztéséhez, mely a GCAP (Global Combat Air Programme) jelölést kapta. A kezdeményezéshez egy közös szervezetet hoznak létre GIGO (GCAP International Government Organisation) néven, a vezetői pozíciót folyamatosan rotálják majd, az első ügyvezetőt Japán biztosítja majd. A koprodukcióba mindhárom fél mind anyagi, mind technológiai, mind infrastruktrális hozzájárulást tesz, emellett minden résztvevő vállalta, hogy tovább erősíti saját repülőgép- és hadiiparát. A tényleges közös fejlesztés 2025-től indul, az első pédlánynak 2035-ig kell a levegőbe emelkednie.

Forrás: Elettronica S.p.A. ,

A GCAP program a BAE Systems Tempest projektjéből nötte ki magát, habár a britek a svédekkel is írtak alá közös fejlesztésről együttműködést, a mostani bejelentéskor a skandinávokat egyelőre nem említették. Korábban Szaúd-Arábiát is emlegették, mint lehetséges résztvevő, de az arab partnerség bejelentése is elmaradt, legalábbis egyelőre.