|

Olaszország csatlakozik az MGCS programhoz

Az olasz védelmi minisztérium atyáskodása alatt a Leonardo és a KNDS együttműködési megállapodást írt alá, mely értelmében a két hadiipari válallat szorosabbra fűzi a viszonyt több területen is. A közlemény szerint a társulás célja egy valódi európai védelmi ipari társulás létrehozása, mely stratégiai szövetségként megfelelő alapot ad az európai nemzetek összefogásához, a nemzeti iparuk megerősítésével és újgenerációs páncélozott járműplatformok közös fejlesztésével.

Az összefogás első kedvezményezettje a Leopard 2 harckocsi lehet, ugyanis az olasz védelmi minisztérium célkeresztjében nem titkoltan a Leopard 2A8 variáns áll. A most bejelentett együttműködés megágyazott annak, hogy a Leonardo és a KNDS közösen fejlesszen specializált verziót a Leopard 2A8 alapjain az olasz haderő számára, emellett természetesen utat nyit a helyi gyártási és karbantartási kapacitás kialakításának is.

Az együttműködés másik fontos eleme, hogy Olaszország és a Leonardo csatlakozik a német-francia koprodukcióban futó, MGCS elnevezésű újgenerációs harckocsi fejlesztési programhoz. A mostani közlemény azonban meg sem említi a francia felet, hivatovább a franciák sem üdvözölték a projekthez csatlakozó olaszokat és nem is kommentálták a bejelentést.

Forrás: HENSOLDT ,