|

Több országgal is bővülhet a GCAP csapata

A Japán, Olaszország és Nagy-Britannia által közösen fejlesztett 6. generációs vadászbombázó programjába többen is csatlakoznának.

Az olasz védelmi miniszter, Guido Crosetto napokban tett nyilatkozata szerint a GCAP (Global Air Combat Programme) három alapító állama nyitott új partnerországok elfogadására, azonban az új tagok csatlakozása még nem a mostani stádiumban fog megtörténni. Crosetto elmondása szerint először szeretnék lezárni a kezdeti tervezési fázist, utána lehet visszatérni a témára.

Forrás: Elettronica S.p.A. ,

A tagok döntése ésszerű, a soknemzetiségű projektek során ugyan jobban megoszlanak a költség, de minél több a tagország, annál nehezebb összehangolni az egyes államok igényeit, akik sokszor egymásnak ellentmondó igényeket támasztanak, aminek kibogozása, összefésülése komoly projektmenedzsmentet és rengeteg időt visz el, mely sokszor a programok csúszását is okozza. Elég például csak néhány európai fegyverfejlesztési programra rápillantani.

Mindezek miatt érthető, hogy a GCAP országok összezártak és az alap igényeket szeretnék mielőbb letisztázni, hogy ne kerüljön veszélybe az első szériapéldány 2035-ös elkészülése. Ahogy Crosetto is említette, több ország is sorban áll, bár az olasz nem nevezett név szerint senkit sem, Szaúd-Aerábia és az Egyesült Arab Emírségek jelentkezése publikus információ (főleg előbbi csatlakozása ellen Japán ágált nagyon, szerintük erősen lekorlátozná a típus exportesélyeit, ha a fejlesztő országok közé bevennék a szaúdiakat), de a hírek szerint Svédország és Németország is érdeklődik a csatlakozás iránt, utóbbi azért is érdekes, mert a rivális FCAS program alapító tagja, ám a francia-német partnerség több forrás szerint is erősen repedezik.