|

Szaúdi pénzen fejlesztik a koreai 6. generációs vadászt?

A közelmúltban dél-koreai delegáció látogatott Szaúd-Aerábiába, a megbeszélés középpontjában a hírek szerint a közös harcigép-fejlesztési programok álltak.

Az ázsiai országból érkező hírek szerint a koreai védelmi minisztérium és a védelmi beszerzési ügynökség képviselői látogattak titkon múlt hét folyamán Szaúd-Arábiába, hogy többek között Khaled bin Hussein Al-Biyari védelmi miniszterhelyettessel találkozzanak. A megbeszélés fő célja egy közös 6. generációs vadászbombázó fejlesztése volt. A közel-keleti ország számos lehetőséget megvizsgál az újgenerációs fejlesztésekkel kapcsolatban, konkrét lehetőségként merült fel a brit-olasz-japán GCAP programhoz való csatlakozás, de ez egyelőre nem történt meg az alapító felek zárt megközelítése miatt.

Forrás: Korea Aerospace Industries , Korea Aerospace Industries

Ezt próbálja meglovagolni Dél-Korea, akiknek nyilván nem jönne rosszul, ha az eddig nem túl pedánsan fizető Indonézia mellett mást is meg tudnának győzni a vadászgép-fejlesztési programjaik társfinanszírozására. A koreai elgondolás szerint a fejlesztési láncolat alapja a hamarosan gyártásba kerülő KF-21 Boramae lenne, melynek jelenlegi verziója még ugyan a 4+ vagy 4,5. generációt képviselik, de eredetileg is úgy tervezték, hogy a Block III változat már 5. generációs lenne belső fegyvertérrel és magasabb szernzorfúzióval. Ez a variáns adná az alapot a család 6. generációs tagjának, mely bevetéstől függően opciónálisan pilóta nélküli vagy pilóta által vezethető lenne, képes lenne pilóta nélküli eszközökkel való együttműködésre (MUM-T), valamint komoly szerepet szánnak a mesterséges intelligenciának is.

A koreai ajánlat alapja, hogy a KF-21 felhasználásával a jelenleg futó más 6. generációs fejlesztésekhez képest le tudnák rövidíteni a fejlesztési időtartamot. Hogy mennyire tudták ezzel meggyőzni a szaúdi felet, majd kiderül, bár a hírek szerint hamarosan zöld lámpát kaphat a közös(en finanszírozott) fejlesztés.