|

Még az idén megkezdődik a KF-21 sorozatgyártása

A dél-koreai fegyverbeszerzési ügynökség (DAPA) tájékoztatása szerint még az idei év első felében tető alá hoznák a KAI KF-21 Boramae sorozatgyártásáról szóló szerződést.

A Korea Aerospace Industries (KAI) hamarosan megkezdheti a felkészülést a KF-21 Boramae vadászbombázó sorozatgyártására. A DAPA-val hamarosan megkötésre kerülő kontraktus lenne a csúcspontja az Indonéziával közösen 2015-ben elindított fejlesztési programnak. A tervek szerint a szériapéldányokból 120 darab áll majd hadrendbe a Dél-koreai Légierő (ROKAF) flottájába 2032-ig, hogy leváltsa a kiöregedő F-4E Phantom II és KF-5E/F Tiger II típusokat.

Ezen a 2021 őszén publikált fotón még a prototípusok összeszerelése látható. KF-21A,

A DAPA közleményéből az is kiderül, hogy már mind a 6 prototípus csatlakozott a berepülési programhoz, a repülési tesztek során pedig már a típus szuperszonikus tartományban történő viselkedését vizsgálják, történtek fegyveroldási tesztek, és az egyik példány még idén átesik a szélsőséges időjárási próbákon Seosan városában található speciális tesztközpontban.

A program annak ellenére jól halad, hogy a fejlesztés fő partnere, Indonézia állandó késésben van a pénzügyi hozzájárulás ráeső részének megfizetésével, tavaly októberben közel 760 millió dollárral tartoztak. (A fejlesztési program teljes költségét 6.1 milliárd dollárra teszik, melyből 60%-ot Dél-Korea áll, a maradék 40 százalékot Indonézia és a KAI közösen finanszírozza). Emiatt folyamatos tárgyalások folynak, remélhetőleg hamarosan elfogadják a frissített fizetési ütemezést.