|

Elkezdődött a 6. Bujan-M korvett építése

Szépen halad a Kaszpi-tengerre szánt kis méretű korvettek a Project 21631 Bujan-M hajóosztály példányainak építése: a közelmúltban elkezdődött a 2010-ben megrendelt 6 korvett utolsó tagjának, a leendő Vizsnij-Volocsoknak az építése.

A robotrepülőgépes fegyverzettel nem rendelkező, Project 21630 Bujan jelölésű változattal ellentétben a Bujan-M korvettek nem Szentpétervárott, hanem a Tatár Köztársaságban található Zelenodolszkban, a Gorkij Hajógyárban épülnek. Ahol is nem ülnek a babérjaikon, hiszen az első korvett 2010 augusztusában elkezdett építése után minden évben 1, vagy 2 újabb hajó munkálatai kezdődtek el: 2010-ben egy, 2011 nyarán kettő, 2012 nyarán egy, az idei év januárjában egy és most augusztusban az aktuális rendelés utolsó példánya. A leszállítandó 6 korvettből az első kettő az idei év nyarán került vízre.

Az elsőnek vízre került Bujan-M

Az elsőnek vízre került Bujan-M ,

Project 21631 Bujan-M

A 950 tonna vízkiszorítású Bujan-M korvettek illeszkednek abba a megközelítésbe, amit a lényegesen nagyobb Sztereguscsij korvettek esetében is láthatunk: méretéhez képest legyen erős fegyverzete.

A 950 tonna vízkiszorítású Bujan-M korvettek illeszkednek abba a megközelítésbe, amit a lényegesen nagyobb Sztereguscsij korvettek esetében is láthatunk: méretéhez képest legyen erős fegyverzete. ,

Ezen korvettek elsődleges támadó fegyverzete csöves vonalon egy 100 mm-es AK190M löveg, míg robotrepülőgépek terén egy 8 cellás UKSK VLS rendszerrel rendelkeznek, mely a Klub család tagjai mellett fogadni képes a P-800/BrahMos-t is. Ezen kis korvettek esetében a Klub család lesz betöltve – ami a Kaszpi-tengeren vastagon elegendő erőt biztosít. A CIWS vonalra kitérve elmondható, hogy 2 db AK-630 (a legújabb, AK-630M-2 Duet formációban) és a 2 Gibka álláson keresztül egy adag Igla hivatott a hajót védelmezni a túl közel jutott, a levegőből érkező fenyegetésekkel szemben.

AK-630M-2 Duet | Fotó: Badgerass, Wikipedia

AK-630M-2 Duet | Fotó: Badgerass, Wikipedia ,

A 3R-14UKSK jelölésű VLS rendszer kerül mostanában minden új építésű orosz korvettre és fregattra. 1-1 blokk 4 cellát tartalmaz, a fenti illusztráción egy 2 blokkból összeálló rendszer látható. Ahogy a képen is látszik a cellákba vegyesen tölthetőek a kompatibilis robotrepülőgépek.

A 3R-14UKSK jelölésű VLS rendszer kerül mostanában minden új építésű orosz korvettre és fregattra. 1-1 blokk 4 cellát tartalmaz, a fenti illusztráción egy 2 blokkból összeálló rendszer látható. Ahogy a képen is látszik a cellákba vegyesen tölthetőek a kompatibilis robotrepülőgépek. ,