|

Dél-Korea 40 F-35A beszerzése mellett döntött

Mint ismert lehet a dél-koreaiak szeptember végén egy hirtelen döntéssel arra jutottak, hogy nekik mégiscsak 5. generációs gép kéne és ehhez a Boeing által ajánlott F-15 Silent Eagle soványka. Ezzel nagyjából el is dőlt az F-X III tender sorsa, hiszen innentől csak az F-35 maradt. És bár a Boeing portékája mögötti lobbierők még a közelmúltban is tolták az F-15 szekerét, az F-35 mellett további F-15 gépbeszerzések szükségességét hangoztatva a dél-koreaiak úgy döntöttek, ahogy arról a híresztelések szóltak: nuku további F-15, csakis F-35.

AF-25 - F-35A Block 2A | Fotó: USAF

AF-25 – F-35A Block 2A | Fotó: USAF ,

Ahogy a címben is szerepel első körben 40 gép beszerzése valósul meg, ám opcióban ott szerepel további 20 gép is, aminek lehívását egyrészt a régióban zajló biztonságpolitikai fejleményektől, másrészt a dél-koreai kincstár helyzetétől tették függővé az illetékesek. Az opció lehívásának eldöntése a hírek szerint jelenleg egyébként csak 2023-2024 közti időszakra van beütemezve.

A biztosan megrendelt gépállomány szállítása megkezdése 2018-ban kell megkezdődjön a sajtóértesülések alapján. A pontos pénzügyi keretről egyelőre nem szól a fáma, így továbbra is csak azon 7,3 milliárd dollár körüli összegből lehet kiindulni, amit Szöul az F-X III tenderre szánt.