|

Super Herculessel nyomul a Lockheed Martin Svédországban

Az amerikai gyártó a helyi MilDef International AB vállalattal együttműködésben ajánlja a Svéd Légierőnek az általuk is ismert Hercules legújabb változatát.

A kiöregedő félben lévő C-130H Hercules (helyi jelölése Tp84) leváltása évek óta napirenden van a skandináv országban, de nem haladnak túl jól a típusváltással. Ezen gondolt kicsit segíteni a Lockheed Martin, az amerikai óriás szövetségre léptett a stockholmi székhelyű MilDef International AB vállalattal, mely taktikai IT megoldásairól híres. A két cég ezen partnerség keretében a C-130J Super Hercules hosszabb verzióját, a C-130J-30-ast ajánlják a Svéd Légierőnek megvételre. Az ajánlatról egyelőre nem sokat tudni, sem darabszám, sem szállítási határidő nem került eddig nyilvánosságra.

Forrás: USAF USAF,

A svéd C-130H Herculesek nem mai darabok, még a ’60-as években rendelték őket és a legöregebb példányt 1969-ben szállította le a gyártó. Az évek során több ütemben korszerűsítették őket, de nem már régóta érik a típusváltás. 2015-ben két példányt leállítottak, így mára már csak 6 darab üzemképes példány maradt. 2017-ben eltolták a kivonásukat, a svéd vezetés még egy utolsó nagy korszerűsítésről döntött, mellyel 2030-ig eltolták a nyugdíjazást. Az MLU programot 2020-ban kezdték végül meg a Lockheed Martin közreműködésével és a tervek szerint idén fejeződik be a korszerűsítés. Hamarosan azonban dönteni kellene a váltótípusról, hogy az 2030-ig szolgálatba tudjon állni.

2022-ben egyszer már úgy tűnt, végre pont kerül az ügy végére, mert bejelentették, hogy megvásárolják az Olasz Légierő 4 darab C-130J Super Herculesét, de az üzlet végül nem jött össze ismeretlen okok miatt. Tavaly októberben a brazil védelmi miniszter, Jose Mucio nyilatkozta, hogy Brazília a Embraer KC-390 Millennium típust ajánlja Svédország számára, így minden valószínűség szerint a dél- és észak-amerikai gépek között dől majd el a verseny a skandináv ügyfél kegyeiért.