|

Levegőben az első magyar KC-390

Végrehajtotta szűzrepülését az első magyar részre gyártott EMBRAER KC-390 Millenium típusú többfeladatú teherszállító repülőgép.

A Magyar Honvédség a hivatalos facebook-oldalán számolt be róla, hogy február 8-án végre levegőbe emelkedett az első hazai megrendelésre gyártott EMBRAER KC-390 Millenium típusú többfeladatú teherszállító repülőgép. A nemzeti légiszállító képesség fejlesztésének utolsó, harmadik szakaszában az An-26-osok pótlására beszerzett 2 darab KC-390-es közül az első példány külseje nem okozott nagy meglepetést, a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló Dassault Falconok és az Airbus A319 csapatszállító repülőgépeknél már megismert, valamint a gyártás során publikált képekről, videókról látott NATO-szürke színben pompázik. A magyar lajstromnyilvántartás alapján a 610-es oldalszámmal ellátott gép a gyári berepülés alatt a PT-ZHP ideiglenes brazil lajstromot is viseli. A tesztek végrehajtása után várhatóan még idén leszállítják mindkét példányt.

Fotó: EMBRAER , EMBRAER

Portugália után Magyarország a második NATO-tagállam, mely rendelést adott le a típusra: 2020-ban írtuk alá a 2 gépre szóló szerződést. A magyar gépek az alap szállító konfiguráció mellett többfeladatúak lesznek, megkapják a légi-utántöltéshez szükséges eszközöket is.

Brazília fejlesztő országként 28 példányt rendelt a típusból (bár ezt végül 2022 februárjában 22 darabra csökkentették, de szó van a darabszám újbóli emeléséről is), Magyarországon (2 db) kívül Portugália és Hollandia 5-5 darabot igényelt a kiöregedő C-130 Hercules flotta leváltására, míg Ausztria 4 példányt, Dél-Korea pedig első körben 3 darabot rendelt. Szándéknyilatkozatok is születtek a típusra, Argentína és Chile 6-6 darab, Kolumbia tucatnyi, míg Csehország két gépet venne, de más érdeklődők is feltűntek már. Több nemzet partnerként is csatlakozott a programhoz, az argentin FADEA (Fábrica Argentina de Aviones), a cseh Aero Vodochody és a portugál OGMA is részt vesz majd a gyártásban.

További képek és videó:

Fotó: EMBRAER , EMBRAER

Fotó: EMBRAER , EMBRAER

Fotó: EMBRAER , EMBRAER

Fotó: EMBRAER , EMBRAER

Fotó: EMBRAER , EMBRAER

Fotó: EMBRAER , EMBRAER

https://vimeo.com/911399417/7bade924c6?share=copy