|

Hollandia is a C-390 mellett döntött

Brazília, Portugália és Magyarország után Hollandia is csatlakozik az EMBRAER C-390M Millenium megrendelőinek sorába, miután bejelentésre került, hogy a brazil típus váltja a C-130 Hercules szállítógépeket a Holland Királyi Légierőben.

Christophe van der Maat államtitkár a törvényhozók előtt tartott beszédében kijelentette, hogy a C-130 Hercules utódjául az EMBRAER C-390M Millenium többfeladató teherszállító repülőgépre esett a választás a C-130J Super Hercules ellenében. A típusok elemzése során arra jutottak a szakértők, hogy a jelenlegi 2400 órás keretet 5 darab C-130J Super Herculessel tudnák ellátni, míg a sugárhatású riválisból 4 példány is elég. A repóra keretet ráadásul fokozatosan 4000 órára szeretnék növelni, ami miatt 5 darab C-390M-et vásárolnak. Az gépek által biztosított extra kapacitást ráadásul megosztanák a közös európai szállítóerőket kordináló Európai Légiszállítási Parancsnoksággal. Az elemzésből az is kiderül, hogy a brazil gép technikai fronton, megbízhatósági mutatóban és alacsonyabb karbantartási igény tekintetében is felülmúlta észak-amerikai riválisát. Az első példányt várhatóan 2026-ban veszik át a hollandok.

By Matti Blume [Creative Commons], via Wikimedia Commons

Ezzel Portugália és Magyország után Hollandia lesz a harmadik ország a NATO-ban, melyek rendszeresítik a típus. Portugália eddig 5 darabot igényelt a kiöregedő C-130 Hercules flotta leváltására, míg Magyarország eddig 2 példányra szerződött. Ezen kívül a fejlesztő ország, Brazília vásárolt a C-390-esből, szám szerint 28 példányt (bár ezt végül 2022 februárjában 22 darabra csökkentették), melyekből 3 gépet már át is vehettek.

Szándéknyilatkozatok is születtek a típusra, Argentína és Chile 6-6 darab, Kolumbia tucatnyi, míg Csehország két gépet venne, de más érdeklődők is feltűntek már. Több nemzet partnerként is csatlakozott a programhoz, az argentin FADEA (Fábrica Argentina de Aviones), a cseh Aero Vodochody és a portugál OGMA is részt vesz majd a gyártásban.