|

Alakul az első magyar KC-390

Az EMBRAER által közzétett képek szerint kezd összeállni az első magyar KC-390 Millenium típusú teherszállító repülőgép.

Magyar delegáció látogatott Brazíliába, az EMBRAER Gavião Peixoto-ban található üzemében, ahol megtekinthették a Magyar Honvédség megrendelésére készülő első KC-390 többfeladatú teherszállító repülőgépet. A csarnokban a „610”-es oldalszámú példány orr részét, törzsközéprészét és farokrészét illesztik épp össze, majd következik a félszárnyak felszerelése. A gép várhatóan 2023 második felében repülhet először, átadása pedig 2024-ben esedékes.

„Folyamatosan felügyeljük az első KC-390-esünk összeszerelési folyamatát, a gép gyártása jelentősen a szerződésben meghatározott ütemterv előtt van, jobban halad, mint a tervezett” – mondta Nagy László ezredes, a Magyar Honvédség légierő hadfejlesztési rendszerek fejlesztési főnökségének vezetője. „Emellett jó kapcsolatot építettünk ki a Brazil Légierővel, mely lehetőséget ad arra a folyamatos párbeszédre, konzultációra, amit jól tudunk majd hasznosítani otthon az üzemeltető egységeknél.”

Portugália után Magyarország a második NATO-tagállam, mely rendelést adott le a típusra: 2020-ban írtuk alá a 2 gépre szóló szerződést. A magyar gépek az alap szállító konfiguráció mellett többfeladatúak lesznek, megkapják a légi-utántöltéshez szükséges eszközöket is.

Brazília fejlesztő országként 28 példányt rendelt a típusból (bár ezt végül 2022 februárjában 22 darabra csökkentették), Magyarországon (2 db) kívül eddig Portugália és Hollandia 5-5 darabot igényelt a kiöregedő C-130 Hercules flotta leváltására. Szándéknyilatkozatok is születtek a típusra, Argentína és Chile 6-6 darab, Kolumbia tucatnyi, míg Csehország két gépet venne, de más érdeklődők is feltűntek már. Több nemzet partnerként is csatlakozott a programhoz, az argentin FADEA (Fábrica Argentina de Aviones), a cseh Aero Vodochody és a portugál OGMA is részt vesz majd a gyártásban.