|

Dél-Koreának mégsem kell az F-15SE

Augusztus végén még úgy volt, hogy elvileg megszületett a döntés a dél-koreai F-5 és F-4 gépek 2017-től kezdődő leváltását szolgáló, 7,3 milliárd dollár összértékű F-X III tender kapcsán, lévén az F-15 Silent Eagle utolsó riválisa is lemorzsolódott a kiírás feltételeinek nem teljesítése miatt. (Ez nem megerősítetten az EADS és az Eurofighter volt amúgy.)

Augusztus végén szeptemberre ígérték a végleges döntést – nos ez kedden megtörtént, de nem egészen úgy, ahogy a Boeing-nál várták… a Defense Acquisition Program Administration (DAPA) védelmi miniszter vezette szeptember 24-i ülésén az utolsó pillanatban az F-X I és F-X II tenderek győztesétől való elbúcsúzástól és a tender újraindításáról döntöttek.

Ennek okaként az lett megjelölve, hogy újraérték a régió helyzetét és arra jutottak, hogy Dél-Koreának 5. generációs típusra van szüksége, a Boeing munkálatait az F-15 észlelhetőségének csökkentése érdekében kevésnek érzik.

Láthatók az illeszkedő póttartályba integrált bombakamrák

Láthatók az illeszkedő póttartályba integrált bombakamrák ,

A tender újraindításának javaslata, illetve az F-15 Silent Eagle képességeinek elégtelennek minősítése egy, a Boeing ajánlatai miatt korábban már lemorzsolódott Lockheed Martin F-35-re kiírt tendert vetít előre. Az illetékesek ezt persze így nem mondták ki, csak arról volt szó, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, konzultálnak a költségkeret, illetve a követelmények módosításáról és a tervek szerint egy éven belül végleges döntést hoznak.

A katonai illetékesek elmondása szerint a bizottságon belül a beszerzésekért felelős hivatal az eredeti felállás mellett tört pálcát, míg a védelmi minisztérium részéről határozottan ellenezték, hogy a kiválasztásban az ár legyen a döntő tényező a képességekkel szemben. A védelmi minisztérium egyik szóvivőjének elmondása szerint a bizottság döntő többsége az F-15SE kiejtése mellett tette le voksát, mert úgy érzik, hogy Dél-Koreának szüksége van az 5. generációs vadászgépek nyújtotta képességekre, hogy lépést tartsanak a korral és hogy elháríthassák az Észak-Korea által jelentett fenyegetést. (Észak-Korea miatt, hát hogyne…)

Mit mondhatnánk? Várjuk a fejleményeket ezen, a Boeing számára egyelőre nagy pofáraesést jelentő döntéssel kapcsolatban…