|

Újból gondok Minotban: felfüggesztett rakétások

Az észak-dakotai Minot légibázis az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejéből két pillérének is otthont ad: egyrészt a bázis egyike azon kettőnek, ahol B-52-es stratégiai bombázók találhatóak, másrészt Minot városa körül 150 db Minuteman III típusú interkontintális ballisztikus rakéta lapít.

A Minot légibázis körüli rakétamező

A Minot légibázis körüli rakétamező – összesen 150 ICBM ,

Ez persze nem akadályozta meg a légierő illetékeseit, hogy 2007 szeptemberében azonnali hatállyal visszavonják a bázis nukleáris fegyverek kezelésére meglévő jogosításait. Olvasóink talán emlékeznek arra, hogy ezt az a roppant kínos incidens indokolta, mikor sorozatos hibázások végett éles nukleáris töltettel szerelt robotrepülőgépeket is felhelyeztek azon B-52-esre, mely másnap a Barksdale légibázisra szállította azokat megsemmisítésre. A komoly tévedésre csak a Barksdale-en derült fény – addig senki nem szúrta ki, hogy egy B-52-es nukleáris fegyverekkel kóricál a légtérben, vagy épp álldogál az ilyenkor előírthoz képest nem megfelelő biztosítással a betonon. (Kapcsolódó 2007-es írásunk.)

A Minot légibázis rekvalifikálása természetesen később megtörtént. Bár nem ment simán és a rákövetkező évben is volt egy alacsony kritikusságú incidens. 2009-ben aztán újból vezetőt cseréltek a bázis élén, lévén a 2007-es biliborulás után kinevezett parancsnok vezetői képességeiben megingott a felettesek bizalma. Ezt azzal hozta össze, hogy a vélemények szerint nem volt képes a tökéletességre törekvés kultúrájának helyreállításában, illetve ahogy a vizsgálatok kimutatták, a parancsnoksága alá tartozók körében hiányosságok mutatkoztak a stratégiai feladatra fókuszálás terén, ami az elvárt magas szint alatti teljesítményben ütközött ki.

Márpedig ez nyilvánvalóan nem összeegyeztethető a 2007-es arcon csapástól észhez tért légierő azon törekvésével, miszerint sürgősen helyre kell állítani a nukleáris szerepkör kezelésének régi szintjét. Érteni kell ez alatt a Szovjetunió összeomlása után háttérbe szorul nukleáris erőhöz kötődő karrierpályák újbóli vonzóvá tételét. Mert hát nem csak a csili-vili Raptorból áll a Légierő ugye, ráadásul az ősi rivális haditengerészet a korábbi fegyelemmel kezeli a nukleáris hármas rá eső részét.

2008-ban ezen cél segítése érdekében döntés született a Globális Csapásmérő Parancsnokság, (Air Force Global Strike Command) létrehozásáról, mely 2010 februárjától, 17-18 évnyi szünet után újból egy parancsnokság alatt egyesíti a légierő nukleáris arzenálját.

És ezek után a Minot újból belerondít a képbe… Úgy tűnik ott még mindig nem sikerült emelkedő pályára állítani a dolgokat. A napokban került a sajtó birtokába azon, a légierő által is megerősített információ, miszerint a Minot légibázison még március folyamán végrehajtott aktuális ellenőrzés eredményeként 17, a ballisztikus rakéták figyeléséért és esetleges indításáért felelős tisztet függesztettek fel.

A Minot rakétásait, azaz az USAF 91. Rakétaezredének felkészültségét ellenőrző vizsgálatban ugyan az ezred egy kettesnek megfelelő értékeléssel átment, ám a bázis vezetése áprilisban úgy döntött, hogy ennek ellenére szép csendben felfüggeszt 17 tisztet, hiszen mégiscsak egy újbóli csúnya leszereplésről van szó. Említett tisztek amúgy a légierő véleménye szerint talán már egy 2 hónapos tréning folyamat után után visszatérhetnek aktív szolgálatba.

A Minot körüli 15 Missile Alert Facility (MAF) egyike. A felszín alatt egy igen ellenálló kapszulában ténykednek azon feladatkörű tisztek, akikről most szó van. 24 órás váltásokkal, egy időben ketten tartózkodnak odalent. 1-1 ilyen létesítmény alatti Launch Control Center-ből (LCC) közvetlenül 10, közvetetten pedig 50 rakétasiló (Launch Facility, LF) monitorzható, illetve irányítható. | Fotó:  Lance Cheung, USAF

A Minot körüli 15 Missile Alert Facility (MAF) egyike. A felszín alatt egy igen ellenálló kapszulában ténykednek azon feladatkörű tisztek, akikről most szó van. 24 órás váltásokkal, egy időben ketten tartózkodnak odalent. 1-1 ilyen létesítmény alatti Launch Control Center-ből (LCC) közvetlenül 10, közvetetten pedig 50 rakétasiló (Launch Facility, LF) monitorzható, illetve irányítható. | Fotó: Lance Cheung, USAF ,

Egy belső levelezésben olvasható, a légierő által nem tagadott információk szerint a vizsgálatok biztonsági problémákra, fegyelmezetlenségre, parancsok megkérdőjelezésekre és legalább egy esetben a biztonsági előírások szándékos megsértésére derítettek fényt. Utóbbi, szándékos szabálysértés egyébként nem a most felfüggesztett 17 tiszthez, hanem egy 18. személyhez kötődik és az információk szerint akár kompromitálhatta is volna a helyi indítókódok biztonságát. A publikusan elérhető információk ezen cselekedet részleteit nem taglalják ugyanakkor.

Mindenképpen megjegyzendő, hogy bár minden évben sor kerül 1-2 felfüggesztésre ilyen-olyan okokból, az USAF történetében még nem volt arra példa, hogy egyszerre 17 rakétás tisztet függesszenek fel.

2 hozzászólás “Újból gondok Minotban: felfüggesztett rakétások”