2007 augusztusi eset, mikor is szétszerelésre szánt robotrepülőgépeket a többlépcsős ellenőrzési folyamat ellenére mindenki tudta nélkül nukleáris robbanófejjel együtt reptetett át egy B-52-es Amerika egén. Később meg kiderült, hogy Tajvan-ra tévedésből, egy szállítmány összecserélése végett nukleáris fegyverekben használt gyújtószerkezet komponens került kiküldésre. Ezen esetek számos nagykutya karrierjébe kerültek, többek között részben ezen esetek miatt intettek búcsút idén júniusban a légierő korábbi parancsnokának és miniszterének.">
|

Dedikált parancsnokság a nukleáris fegyvereknek

Az utóbbi 1-2 évben többször is hibázott az USAF ami a hatásköre alá tartozó nukleáris arzenál kezelését illeti. Emlékezetes a 2007 augusztusi eset, mikor is szétszerelésre szánt robotrepülőgépeket a többlépcsős ellenőrzési folyamat ellenére mindenki tudta nélkül nukleáris robbanófejjel együtt reptetett át egy B-52-es Amerika egén. Később meg kiderült, hogy Tajvan-ra tévedésből, egy szállítmány összecserélése végett nukleáris fegyverekben használt gyújtószerkezet komponens került kiküldésre. Ezen esetek számos nagykutya karrierjébe kerültek, többek között részben ezen esetek miatt intettek búcsút idén júniusban a légierő korábbi parancsnokának és miniszterének.

A légierő október 24-én jelentette be, hogy az ilyen esetek jövőbeli elkerülése végett új, dedikált parancsnokságot hoz létre Global Strike Command néven, melynek élére egy altábornagy (Lieutenant General) kerül majd.

A légierő új, 2008. október 17-én beiktatott minisztere, Michael Donley ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy így igyekeznek növelni a légierő figyelmét a hatásköre alá tartozó nukleáris fegyverekre. A légierő alá tartozik az amerikai nukleáris triász két lába, nevezetesen a stratégiai bombázóerő, valamint a szárazföldi telepítésű ballisztikus rakéták. Illetékesek szerint a korábbi esetek annak tudhatóak be, hogy a légierőn belül erodálódni kezdett a nukleáris felelőségtudat, érdekeltség. A nagyszabású tervezet ezt kívánja helyre billenteni.

AGM-129
B-52 állig felfegyverezve AGM-129 robotrepülőkkel. Ilyeneket vitt augusztusban is egy Buff. (Nagyítható)

„Azok a változtatások amiket ma hajtunk végre segíteni fognak a nukleáris szervezetre összpontosítani, függetlenül a légierőt érintő jövőbeni változásoktól, valamint függetlenül attól, hogy kis vagy nagy lesz a nukleáris szektor.” – nyilatkozta Donley. „Összpontosítanunk kell a nukleáris feladatokra függetlenül attól, hogy a nemzet érdekeinek megfelelően csökken avagy növekszik-e a nukleáris szektor.”

A légierő ezen döntése eltér attól a szintén felső szintről érkező javaslattól, miszerint a nukleáris erőket az űr és cyber-space parancsnokságokkal kéne egyesíteni. Donley úgy nyilatkozott, hogy úgy döntöttek a nukleáris erőknek dedikált parancsnokságra van szükség, hogy biztosítva legyen ezen extrém módon fontos és veszélyes fegyverek felügyelete.

Minuteman Missile Alert Facility
Mint tudjuk a látszat gyakran csal. Ez sem hétvégi telek, hanem egy Minuteman MAF (Missile Alert Facility). Alatta lapul beásva a 10 silót vezérlő LCC kapszula. (Nagyítható)

A nyilatkozatok alapján a kidolgozott tervezet megteremti a környezetet, hogy a légierő újból hatékonyan legyen képes biztosítani, karban tartani és fent tartani a hatásköre alá tartozó nukleáris erőt. Donley nyilatkozata alapján a felügyeleti rendszer régóta meglévő szisztematikus és szervezeti gyengeségét is felszámolja. A teljes szektor érintő változások során az alapoktól kívánják megreformálni a rendszert, mintegy 100 új javaslat implementálásával. Ezeket főbb csoportokba szedték össze, ezek közül álljanak itt a lényegesebbnek tűnők:

  • Az intézményi fókusz és felügyelet növelése az Air Force Global Strike Command létrehozásával
  • Központosított ellenőrzés implementálása megemelt felügyelettel (Nuclear Surety Inspection)
  • Oktatással, képzéssel, karrierrel kapcsolatos változtatások
  • A bombázóerőn belül az állomány számára dedikált időszakok a nukleáris feladatkörök gyakorlására
  • Illetve alapvetően a hosszú távú tervezést lehetővé tévő lépések (feladatkörök, elvárások, költségvetés, stb.)

A menetrend magában foglalja a már folyamatban lévő korrekciós lépéseket is. Implementálása megteremti az új irányelveket, melyek a hatékony és mindenek felett biztonságos nukleáris elrettentő erő meglétéhez szükségesek. Ennek érthető módon igen fontos eleme a képzés illetve a karrierlehetőségek ügye. Ugyanis a régebbi időkkel szemben utóbbi időkben egyre kevesebben választottak maguknak karriert a nukleáris területen. Sokakat elszívott az űrparancsnokság például.

Missilers
Rakétás hölgyek és urak

Teljes kiépítésében várhatóan jövő őszre áll fel az új parancsnokság.