2007 augusztusi eset, mikor is szétszerelésre szánt robotrepülőgépeket a többlépcsős ellenőrzési folyamat ellenére mindenki tudta nélkül nukleáris robbanófejjel együtt reptetett át egy B-52-es Amerika egén. Később meg kiderült, hogy Tajvan-ra tévedésből, egy szállítmány összecserélése végett nukleáris fegyverekben használt gyújtószerkezet komponens került kiküldésre. Ezen esetek számos nagykutya karrierjébe kerültek, többek között részben ezen esetek miatt intettek búcsút idén júniusban a légierő korábbi parancsnokának és miniszterének.">
|

Dedikált parancsnokság a nukleáris fegyvereknek

Az utóbbi 1-2 évben többször is hibázott az USAF ami a hatásköre alá tartozó nukleáris arzenál kezelését illeti. Emlékezetes a 2007 augusztusi eset, mikor is szétszerelésre szánt robotrepülőgépeket a többlépcsős ellenőrzési folyamat ellenére mindenki tudta nélkül nukleáris robbanófejjel együtt reptetett át egy B-52-es Amerika egén. Később meg kiderült, hogy Tajvan-ra tévedésből, egy szállítmány összecserélése végett nukleáris fegyverekben használt gyújtószerkezet komponens került kiküldésre. Ezen esetek számos nagykutya karrierjébe kerültek, többek között részben ezen esetek miatt intettek búcsút idén júniusban a légierő korábbi parancsnokának és miniszterének.

A légierő október 24-én jelentette be, hogy az ilyen esetek jövőbeli elkerülése végett új, dedikált parancsnokságot hoz létre Global Strike Command néven, melynek élére egy altábornagy (Lieutenant General) kerül majd.

A légierő új, 2008. október 17-én beiktatott minisztere, Michael Donley ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy így igyekeznek növelni a légierő figyelmét a hatásköre alá tartozó nukleáris fegyverekre. A légierő alá tartozik az amerikai nukleáris triász két lába, nevezetesen a stratégiai bombázóerő, valamint a szárazföldi telepítésű ballisztikus rakéták. Illetékesek szerint a korábbi esetek annak tudhatóak be, hogy a légierőn belül erodálódni kezdett a nukleáris felelőségtudat, érdekeltség. A nagyszabású tervezet ezt kívánja helyre billenteni.

AGM-129
B-52 állig felfegyverezve AGM-129 robotrepülőkkel. Ilyeneket vitt augusztusban is egy Buff. (Nagyítható)

“Azok a változtatások amiket ma hajtunk végre segíteni fognak a nukleáris szervezetre összpontosítani, függetlenül a légierőt érintő jövőbeni változásoktól, valamint függetlenül attól, hogy kis vagy nagy lesz a nukleáris szektor.” – nyilatkozta Donley. “Összpontosítanunk kell a nukleáris feladatokra függetlenül attól, hogy a nemzet érdekeinek megfelelően csökken avagy növekszik-e a nukleáris szektor.”

A légierő ezen döntése eltér attól a szintén felső szintről érkező javaslattól, miszerint a nukleáris erőket az űr és cyber-space parancsnokságokkal kéne egyesíteni. Donley úgy nyilatkozott, hogy úgy döntöttek a nukleáris erőknek dedikált parancsnokságra van szükség, hogy biztosítva legyen ezen extrém módon fontos és veszélyes fegyverek felügyelete.

Minuteman Missile Alert Facility
Mint tudjuk a látszat gyakran csal. Ez sem hétvégi telek, hanem egy Minuteman MAF (Missile Alert Facility). Alatta lapul beásva a 10 silót vezérlő LCC kapszula. (Nagyítható)

A nyilatkozatok alapján a kidolgozott tervezet megteremti a környezetet, hogy a légierő újból hatékonyan legyen képes biztosítani, karban tartani és fent tartani a hatásköre alá tartozó nukleáris erőt. Donley nyilatkozata alapján a felügyeleti rendszer régóta meglévő szisztematikus és szervezeti gyengeségét is felszámolja. A teljes szektor érintő változások során az alapoktól kívánják megreformálni a rendszert, mintegy 100 új javaslat implementálásával. Ezeket főbb csoportokba szedték össze, ezek közül álljanak itt a lényegesebbnek tűnők:

  • Az intézményi fókusz és felügyelet növelése az Air Force Global Strike Command létrehozásával
  • Központosított ellenőrzés implementálása megemelt felügyelettel (Nuclear Surety Inspection)
  • Oktatással, képzéssel, karrierrel kapcsolatos változtatások
  • A bombázóerőn belül az állomány számára dedikált időszakok a nukleáris feladatkörök gyakorlására
  • Illetve alapvetően a hosszú távú tervezést lehetővé tévő lépések (feladatkörök, elvárások, költségvetés, stb.)

A menetrend magában foglalja a már folyamatban lévő korrekciós lépéseket is. Implementálása megteremti az új irányelveket, melyek a hatékony és mindenek felett biztonságos nukleáris elrettentő erő meglétéhez szükségesek. Ennek érthető módon igen fontos eleme a képzés illetve a karrierlehetőségek ügye. Ugyanis a régebbi időkkel szemben utóbbi időkben egyre kevesebben választottak maguknak karriert a nukleáris területen. Sokakat elszívott az űrparancsnokság például.

Missilers
Rakétás hölgyek és urak

Teljes kiépítésében várhatóan jövő őszre áll fel az új parancsnokság.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.