|

Orosz atommámor

USS Mississippi CGN 40

Úgy tűnk az Orosz Haditengerészetet elkapta a gépszíj a nukleáris meghajtás kapcsán. Mint a napokban említettük is, Szentpétervárott épp zajlik az 5. International Maritime Defense Show (IMDS-2011), menetrend szerint érkeznek is az Orosz Haditengerészetet érintő bejelentések. Ezek egyike a már évek óta pedzegetett új repülőgép-hordozók kapcsán érkezett, mikor is Roman Trocsenko a United Shipbuilding Corporation […]

|

Dedikált parancsnokság a nukleáris fegyvereknek

Az utóbbi 1-2 évben többször is hibázott az USAF ami a hatásköre alá tartozó nukleáris arzenál kezelését illeti. Emlékezetes a 2007 augusztusi eset, mikor is szétszerelésre szánt robotrepülőgépeket a többlépcsős ellenőrzési folyamat ellenére mindenki tudta nélkül nukleáris robbanófejjel együtt reptetett át egy B-52-es Amerika egén. Később meg kiderült, hogy Tajvan-ra tévedésből, egy szállítmány összecserélése végett nukleáris fegyverekben használt gyújtószerkezet komponens került kiküldésre. Ezen esetek számos nagykutya karrierjébe kerültek, többek között részben ezen esetek miatt intettek búcsút idén júniusban a légierő korábbi parancsnokának és miniszterének.

|

Itt az újabb amerikai malőr

Az Egyesült Államok katonai felsővezetése 2007 nyara után ismét kínos ténnyel kellett szembesüljön. 2006 nyarán tévedésből helikopter alkatrészek helyett 4 olyan gyújtót szállítottak Tajvannak, melyek a nukleáris töltettel szerelt Minuteman interkontinentális ballisztikus rakétáik gyújtómechanizmusának részét képzik. A szóban forgó gyújtó ugyan egy nukleáris rendszer részét képzi, önmaga azonban nem tartalmaz nukleáris komponenst.