|

Boeingra cseréli E-3 Sentry flottáját az USAF

A Boeing 737-esen alapuló légtérellenőrzőkre cseréli az E-3 Sentry flottáját az Amerikai Egyesült Államok légiereje.

A légierő bejelentése szerint a Boeing 737-esen alapuló E-7 Wedgetail légtér-ellenőrző gép váltja a Boeing 707-essel szoros rokonságban lévő, folyamatosan korszerűsített, de mára kiöregedett E-3 Sentry flottát. Az Ausztráliában, Dél-Koreában és Törökországban már rendszerben álló (és az Egyesült Királyság által is megrendelt) típus beszerzéséről várhatóan jövő év folyamán írják alá a szerződést, és a Boeingnek 2027-re kell elkészítenie az első, USAF számára készült, specializált példányt.

A Black Flag 22-1 hadgyakorlat résztvevőjeként a RAAF egyik E-7A Wedgetail indul feladatra a nevadai Nellis légibázisról. Airman 1st Class Josey Blades, U.S. Air Force

Az E-7 Wedgetailt a „Project Wedgetail” keretében Ausztrál Királyi Légierő megrendelésére fejlesztette ki az amerikai gyártó a Boeing 737-700ER utasszállító alapjain, törzsében tíz operátorállást alakítottak ki. A Northrop Grumman által gyártott, L-hullámsávban dolgozó MESA (Multi-mode Electronically Scanned Array) síkantennájú radarral felszerelt, minden időjárásban bevethető típus maximális üzemi magassága 12 500 méter, maximális hatótávolsága pedig 5556 kilométer felett van.

Helyi cégek bevonásával is zajló, elhúzódó fejlesztést követően végül E-7A Wedgetail néven állt hadrendbe 6 példány Ausztráliában, a törökök 4 gépet vásároltak E-7T Peace Eagle néven, a dél-koreaiak „Peace Eye” jelzéssel rendszeresítettek 4 gépet (és továbbiakan gondolkodnak), míg a brit által megrendelt 3 darabot „Wedgetail AEW1” névvel illették.