|

Leszállították az első Peace Eagle-t

A Boeing hétfőn átadta Törökországnak az első Boeing 737 AEW&C, becenevén Peace Eagle 1 légtérellenőrző repülőgépet.

„A Peace Eagle program egy nagyszerű együttműködés példája a török kormánnyal és török ipari csapattársainkkal, beleértve a Turkish Aerospace Industries-t, HAVELSAN-t, Turkish Airlines-t és MiKES-t.” – nyilatkozta Mark Ellis, a projekt Boeing-ot érintő részéért felelős igazgatója, továbbá elmondta azt is, hogy az átadott légtérellenőrző azonnal használatba is vehető, hiszen az üzemeltető és karbantartó személyzet képzése is befejeződött.

Ankara egyébként a kétezres évek közepén tette le a voksát az eredetileg az ausztrál igényeket kielégítendő gépre (lsd.: E-7A Wedgetail), az akkor megkötött szerződés szerint négy darabra opcióval további két repülőgépre. A szerződésnek megfelelően az első „Békesas” átalakítását a Boeing végezte, a többi háromén pedig a Turkish Aerospace Industries (TAI) fáradozik. Egyébként ez utóbbiak közül kettőt még idén átad a TAI, az utolsót pedig 2015-ben tervezik leszállítani.

Boeing 737 AEW&C „Peace Eagle” | Forrás: Boeing ,

Persze nem is a nemrég ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került Törökországról beszélnénk, ha nem lenne némi hullámvölgy a Peace Eagle körül, történt ugyanis, hogy 2010-ben eléggé elmérgesedett a török-izraeli viszony, viszont a Török Légierő légtérellenőrzőin izraeli rendszerek is helyet kaptak. Kezdetben a diplomáciai pofozkodásnak áldozatul is estek az Elta Systems-szel megkötött szerződések, ugyanis Tel-Aviv a legfelsőbb szintről érkező utasítással egyszerűen letiltotta azokat, így három évig a Peace Eagle-program egy helyben toporgott egy kicsit. Később az Egyesült Államok közbenjárásával megoldódott ez a helyzet.