|

Zöld utat kapott az izraeli berendezések török exportja

Az izraeli kormány is engedett az amerikai nyomásnak és áldását adta az Elta Systems által gyártott berendezések Törökország számára történő leszállítására.

Az IAI (Israel Aerospace Industries) tulajdonába tartozó Elta Systems által fejlesztett ESM (Electronic Support Measures) rendszer zöld utat kapott, így végre befejeződhet az E-737 Wedgetail példányainak átalakítása. Az Elta Systems már tavaly év végén újrakezdte a rendszerek gyártását, most már az átadás elől is elhárult minden akadály.

Fotó: Boeing

Fotó: Boeing ,

A gépek leszállítása többek közt azért késett, mivel az Elbil az E-737-esbe szánt EMS rendszerek egyedüli szállítója és 2011. december 22-én az izraeli védelmi minisztérium betiltotta a berendezések törökországi exportját.

Törökország a Peace Eagle program keretében 4 darab, Boeing 737-700 utasszállító repülőgépen alapuló, E-737 Wedgetail jelzésű légtérellenőrzőt rendelt (további kettőre opciós jogot szerzett) 1.6 milliárd dollárért. A gépek közül hármat a Turkish Aerospace Industries alakít AEW&C repülőgéppé Ankarában, melyekhez így most már minden szükséges berendezés elérhetővé vált.

14 hozzászólás “Zöld utat kapott az izraeli berendezések török exportja”

  1. szerintem szalonképesen ezt belpolitikai haszonszerzésnek mondják. Mind2 ország vezetése megfutotta a kötelező köröket, a nép megkapta a cirkuszt oszt helló…
    A törököknek kellett a cucc, a zsidóknak kellett a lé. Mindenki megkapta amit akart és ezzel le van tudva a dolog.

  2. Bocsi az előzőekhez, de a dolog úgy néz ki, hogy a törökök megrendelték a fejlesztést, átadták az eszközöket korszerűsítésre, de nem kapták vissza, mert az izraeliek bevágták a durcit. (kérdés: kifizettek előleget?) Mivel a törökök NATO tagok, az USA kellett, hogy a zsidó állam teljesítse a megrendelést…
    Szóval a török kormány nem szenvedett presztízsveszteséget.

  3. Ráadásul nem Izrael kapta az 1,6 milliárd dollárt, ennyibe került a 4 gép építése és egyéb átalakítása.

    „mivel az Elbil az E-737-esbe szánt EMS rendszerek egyedüli szállítója”
    Valószínűleg sok időbe és pénzbe került volna más gyártó eltérő rendszerével kiváltani az izraelit.

  4. Jaj, jaj, és jaj… Ez anno ki lett tárgyalva.

    Olvasd el a Nemzetközi Tengerjogot és a hozzá kapcsolódó dolgokat. Ebből az jön le, hogy egy felszólításra meg nem álló hajót akár elvben el is lehetne süllyeszteni. Ehhez képest úgy keződött, hogy figyelmeztetés mellett elkezdtek átszállni a hajóra, ahol elkezdték az IDF katonáit vascsővel ütni. Még a leszállás után sem használtak egyből halálos sérülést okozó fegyvert, paintball puskába – vagy ahhoz hasonló szerkeztbe – töltött könnygáz/paprikaspray szerű anyaggal tüzeltek. Még ekkora sem álltak le. Az IDF teljesen jogszerűen járt el.

    Mellékzönge. Ha nekem lenne fegyverem és nekem esnek többen vascsővel én kettőig sem számolnék és menne az éles fegyver használata Ha akarod, akkor tartok rajtad demót, hogy vascsővel milyen súlyos sérüléseket lehet okozni csakhogy felfogd a helyzet súlyát. Aki egy felfegyverzett katonának vacsővel esik és semmiféle figyelmeztetésre sem áll le, az megkapja azt, amire számíthat. Pont. Egyetlen könnycseppet sem ejtek ekkora droidokért…

    A másik része is röhejes a kommmentednek. Ha pár idióta magyar rátámadna egy idegen ország teljesen törvényesen eljáró rendfenntartó erőjének tagjára és esetleg belehal a saját hülyeségébe, annak miért is kellene diplomáciai bonyodalmakhoz vezetni…? Szeritnem semmi miatt. Az egész izraeli balhét mesterségesen gerjesztették.