|

Az Elta Systems engedett az amerikai nyomásnak

Ahogy arról 2011 decembere folyamán beszámoltunk, a megromlott izraeli-török kapcsolatoknak köszönhetően számos haditechnikai beszerzés elé gördült akadály. Ám megtörhet a jég, ugyanis közbelépett a Boeing.

2011. december 22-én az izraeli védelmi minisztérium hivatalos levélben értesítette két helyi hadiipari vállalatot (Izrael Aerospace Industries és Elbit Systems), hogy megszüntették azokat a kiviteli engedélyeket, amik az általuk a török fél számára átadni szándékozott technológiákra vonatkoztak, így a nevezett cégek összesen 141 millió dollár értékű szerződésről kénytelen lemondani. Ez nemcsak az izraeli félnek fájt, hanem a törököknek is, akik így elestek az F-16-osok képességbővítésétől és a Beoing 737-esből kialakított légtérellenőrzők gyártása is akadályba ütközött.

Fotó: Boeing ,

Törökország a Peace Eagle program keretében 4 darab, Boeing 737-700 utasszállító repülőgépen alapuló, E-737 Wedgetail jelzésű légtérellenőrzőt rendelt (további kettőre opciós jogot szerzett) 1.6 milliárd dollárért. A gépek közül hármat a Turkish Aerospace Industries alakítana AEW&C repülőgéppé Ankarában, a munkálatok elvégzése azonban nehézkes beépítendő berendezések hiányában…

Török lapértesülések szerint azonban az Elbit Systems újrakezdte az európai ország légtérellenőrzőibe szánt eszközök gyártását, ezt a Boeing hathatós közbenjárására tette, mivel az Elbil az E-737-esbe szánt EMS rendszerek egyedüli szállítója, így még további késéseket okozna új beszállítót keresni és újabb eszközt fejleszteni.

3 hozzászólás “Az Elta Systems engedett az amerikai nyomásnak”