|

Megérkezett a koreai E-737-es

Bár még a múlt héten megejtették, a szoros ütemterv mellett csak most jutottunk el odáig, hogy foglalkozzunk a ténnyel: a Dél-koreai Légierő (ROKAF) hivatalosan is átvette az első Boeing E-737 Peace Eye típusú légtérellenőrző repülőgépét.

Szeptember 21-én a dél-koreai Gimhae bázison ünnepélyes keretek között átadták a Boeing küldöttei az augusztusban átrepült E-737-es AEW&C-t a ROKAF illetékeseinek. A tervek szerint a maradék 3 gépet 2012 során szállítják le a megrendelőnek. Az elektronikai felderítésre és harcászatra használható berendezéseiket (radart, a barát/ellenség felismerő rendszert, továbbá az elektronikai hadviselésre szolgáló, az önvédelmi és a kommunikációs eszközöket) a Korea Aerospace Industries (KAI) sacheoni üzemében szerelik be, úgy, ahogy az első gép esetében is történt.

Fotó: Boeing ,

A 2006 novemberében szignált, 1.6 milliárd dollár értékű szerződés négy darab, a Boeing E-737-es “Wedgetail” légtérellenőrző repülőgépet, mely az ázsiai országban a “Peace Eye” nevet kapta. A Boeing B737-700-as jelzésű, utasszállító repülőgép átalakításával megszülető típus törzsében tíz operátorállást alakítottak ki. A Northrop Grumman által gyártott, L-hullámsávban dolgozó MESA (Multi-mode Electronically Scanned Array) kategóriájú, síkantennájú radarral felszerelt, minden időjárásban bevethető típus maximális üzemi magassága 12 500 méter, maximális hatótávolsága pedig 5556 kilométer felett van.

Fotó: Boeing ,

Dél-Korea mellett Ausztrália és Törökország határozott a légtérellenőrzővé alakított 737-es rendszeresítése mellett, előbbi 5 utóbbi 6 darabot vásárolt. A Boeing potenciális megrendelőként tekint Olaszországra, emellett a típus az Egyesült Arab Emirátusokban is versenyben volt a megrendelésért, de a végső választás a Saab 340 “Erieye” típusra esett. Amerikai vetélytársát állítólag a rengeteg technikai probléma miatt szórták ki.