|

(Még nem)Vigyázó szemek Dél-Korea egén

A Boeing IDS (Integrated Defense System) részlege átadta az első légtérellenőrző repülőgépet a Dél-Koreai Légierő (ROKAF) számára. Legalábbis csak részben….

A 2006 novemberében szignált, 1.6 milliárd dollár értékű szerződés négy darab, a Boeing B737-esre épülő „Wedgetail” becenevű légtérellenőrző repülőgépet, mely az ázsiai országban a „Peace Eye” nevet kapta, amit lehet „Békés pillantás”-nak, valamint „Béke őrzőjé”-nek is fordítani.

A bevezetőben említett „részben” arra utal, hogy csak a platformot szállította le a Boeing Dél-Koreának, a gépet Seattle-ből a Korea Aerospace Industries (KAI) sacheoni üzemébe repülték át, itt válik belőle igazi AEW&C (airborne early warning and control) repülőgép, ugyanis itt szerelik fel a törzsére a Northrop Grumman által szállított, L-hullámsávban dolgozó MESA (Multi-Role Electronically Scanned Array) radart.

A munkálatok után a gépet berepülik, a szükséges tesztek után jövőre kaphatja ténylegesen kézhez a légierő. A többi gép 2012 végéig kerül a ROKAF állományába.

Dél-Korea mellett Ausztrália és Törökország határozott a légtérellenőrzővé alakított 737-es rendszeresítése mellett, előbbi 5 utóbbi 6 darabot vásárolt. A Boeing potenciális megrendelőként tekint Olaszországra, emellett a típus az Egyesült Arab Emirátusokban is versenyben volt a megrendelésért, de a végső választás a Saab 340 „Erieye” típusra esett. Amerikai vetélytársát állítólag a rengeteg technikai probléma miatt szórták ki (nem csoda..).