|

Megérkezett Ausztrália első két Wedgetailja

Ünnepélyes keretek között átvette első két Boeing Wedgetail légtérellenőrzőjét Ausztrália.

Az Ausztrál Királyi Légierő AEW&C projektje, melynek tárgyát a Boeing 737-en alapuló Wedgetail gépek képezik, jelentős késést szenved, és rengeteg technikai probléma van vele. Mindezek ellenére az ország ragaszkodik a több mint 4 milliárd dolláros programhoz, melynek keretében hat légtérellenőrzőt szerez be.

Az átadási ünnepségre a Williamtown légi támaszponton került sor. A bázis neve egyébként felmerült az F-35 beszerzés kapcsán is, pár éven belül csinos kis géppark állomásozik majd ott, a helybeli spotterek legnagyobb örömére.

Chris Deeble altábornagy a ceremónián mondott beszédében a következőket nyilatkozta:
„A Wedgetail repülőgépek roppant fontosak Ausztrália védelmében, és kiemelt szerepet fognak játszani a légi hadműveletek irányításában, legyen szó koalíciós feladatokról vagy honvédelemről.”

Meg kell hagyni, szép szavak, az egész azonban egy hatalmas parasztvakítás. Már oldalunk hasábjain is volt szó a programmal kapcsolatos problémákról. Nos, a helyzet nem sokat javult azóta, a Boeing és a radart készítő Northrop Grumman még mindig sokat szenved a rendszerrel, bár ígéreteik szerint tartani tudják a 2010-es szállítási dátumot. Ekkor természetesen már tökéletesen működő gépeket fog kapni az Ausztrál Légierő. Na majd meglátjuk, mi sül ki belőle…

Éppen ezért a most átadott két gép is úgy került állományba, hogy legfontosabb fedélzeti rendszerüket nem képesek használni. Ennek ellenére a pilóták repülhetnek velük, ami a repülési gyakorlat megszerzése miatt roppant hasznos.