|

Ausztrália megrendelte az F-35-öst

Ausztrália megtette a következő lépést afelé, hogy lopakodó vadászrepülőgépe lehessen, ugyanis megrendelte első 14 F-35-ösét.

A szigetország első 14 darab F-35A verziójú ötödik generációs gépéért 3,2 milliárd ausztrál dollárt (2,9 milliárd USD) pengetett ki a Lockheed Martinnak. Természetesen az összegben benne van a logisztikai csomag, az infrastrukturális előkészítés, a személyzetek kiképzése és egyéb nyalánkságok is.

A mostani megrendelés az első „batch”, melyet még további kettő követ majd. A második 2012-ben esetékes, ekkor további 58 Lightning II kerül majd fel a listára, így 72-re növekszik majd a mennyiség, melynek teljesítése után a szigetország három harci és egy kiképzőszázadra való F-35-öt tudhat majd magáénak. A harmadik és egyben utolsó –bár ki tudja, mit hoz a jövő – fázisban emelkedik 100 darab fölé az állomány. Erre a 2010-es évtized végén lehet majd számítani, de inkább 2020 után.

A nagy esemény kapcsán az Ausztrál Királyi Légierő vezérkari főnöke, Mark Binskin tábornok a következőket nyilatkozta:
„A JSF beszerzés hozzásegíti Ausztráliát, hogy fenntartsa és megerősítse légi fölényét a térségben, és hogy hatékonyan közreműködhessen a koalíciós feladatokban.”
Az Ausztrál Védelmi Minisztérium szóvivője hasonlóan nyilatkozott:
„Az F-35 segítségével hosszú ideig biztosítani tudjuk Ausztrália csapásmérő erejét és légvédelmét is, és a régió legerősebb légiflottáját birtokolhatjuk majd.”

A kengurus Villámok egyébként az A változatot képviselik, vagyis hagyományosan fel- és leszállók lesznek. Ilyenen állnak majd szolgálatba az Amerikai Légierőnél is.
Az első példányt 2014-ben tervezik átadni, ezután az Egyesült Államokban marad egy darabig, ahol az első pilóta-csoport kiképzését végzik majd. Az első ausztrál F-35-század 2018-2019-ben áll majd fel a RAAF Williamtown bázisán.

A beszerzésből több ausztrál cég is profitálhat, összesen 25 vállalat kapcsolódik be a gyártási munkálatokba, ami összesen körülbelül 200 millió dollárt hoz majd nekik.

Az F-35 szolgálatba állításáig az F-111-ek pótlására Ausztrália 24 F/A-18E/F Super Hornet rendszeresítése mellett döntött, melyek közül néhányat már le is szállított számára a Boeing.

14 hozzászólás “Ausztrália megrendelte az F-35-öst”

  1. Ezért az árért nem vagyok meggyőzve, hogy ez a legjobb. Az új csökkentett észlelhetőségű Sas már lehet, hogy jobb. A jóég tudja, hogy egy butított F-35-nél mennyivel gyengébb az RCS miatti csökkentett észlelhetőségben a hátrány, de t/w arányban és kilátásban tutira lenyomja a gép. Valszeg hatótávbab is. Ha meg nem kell már csökkentett észlelhetőség, akkor aztán a plusz fegyverterhelésben kiütéssel győz.

    Véleményem szerint kezdik kegyetlenül elk*rni az F-35 programot azzal, hogy az mintha nem igazán tartanák magukat ahhoz, amiről szó volt régen…

  2. Hát azt azért nem mondanám h a csökkentett észlelhetőségű F-15-nek nagyobb lenne a hatósugara mint az F-35A-nak, ugyanis ennek 8200 kg üzemanyagot lehet beletölteni a belső tartályaiba, ami több mint a két hajtóműves F-15-nek.
    Ráadásul terveznek hozzá illeszkedő póttartályokat, és azokkal már tényleg nem lenne ellenfele hatótávolság terén…

  3. Az biztos, hogy a Boeing epitette F-15 Silent Eagle nagyon eros konkurenciaja lesz a Lochheed F-35-nek. Miert is? Konkurencia harc a javabol. Bar nincs adatom az F-15 SE ararol, valoszinuleg olcsobb mint az 5-ik generacis F-35, ami teljesen uj,kiforratlan.
    Kozben a Nagy Sast fogyokuranak vetettek ala es izombol fejlesztik. Lasd illeszkedo tartaly, ami bombater vagy elektronikus kontener hordozo is lehet. A gep RCS-en is szabdalnak le. Flight by wire rendszer joval helytakarekosabb mint az ezt megelozo mechanikus megoldasok. Ne felejcsuk hogy a Sas mar bizonyitott, plusz joval gyorsabb. Szoval erdekes verseny kezd kibontakozni a ket Jet kozott!

  4. Ugyis mindenki az új üdvöskét fogja akarni! Még akkor is ha nincs rá pénze! Az Ausztráloknak most még van pénze, persze hogy a legmodernebb cuccot akarják, ami épp elérhető! Ha nekik is a Raptorra fájt volna a foguk szerintem ők sem kapták volna meg. A Boeing meg szerintem többek közt ezért tolja a másik két gépet a Super Hornetet és az Eagle-t mert az ő „szupergépüket” nem adhatják el senkinek! Kivéve persze ugye az USAF-ot! De az kevés, és ha annak vége már csak a régebbi cuccokkal tudnak versenyben maradni! Ez valljuk be hosszú távon nem túl jövedelmező dolog a Boeing szempontjából. Előbb utóbb el fog fogyni a régi gépeket vásárlók tábora is! Aztán akkor jön majd a huzavona, hogy ugyan had adhassuk már el külföldre is a Raptort, mert az az érdekünk, és erre a kongresszus vagy rábólint vagy nem! Mindent a gazdasági érdek irányít, és ez nem lesz másként soha! Ha érdekükben fog állni el fogják a Raptort is adni! Most még nem!

  5. Nem értem a gondolatmenetedet. Az SH, mint „régi” gép? Újabb tervetésű, mint a Gripen, Rafale vagy EF-2000.

    A Raptor eladása meg azért lenne elviselhetetlenül drága, mert a gyártósor le lesz állítva és szét lesz szedve.

  6. @Roy: Hat tevedsz,de nezz utanna…

    @Rock: Lehet akarni az udvosket,de ahhoz be kell allni a sor vegere, az pedig eleg hosszu. Mire leszallitjak a fobb megrendelo orszagoknak, addira lesz vagy 2020 ! Ja es majd a kongresszus majd jol beszabalyozza hogy ki vasarolhat 5.gen. F-35-ot.
    Az erosen modositott Sas pedig 1-2 even belul varhato es nagyon ugy nez ki hogy utni fogja a Villamot. Mondjuk a Sasbol nem keszul STOL es ennyi.

  7. Onedin kapitány

    Ismereteim szerint a 35-ösnél jobb lett volna ha a korszerű típusok zöméhez hasonlóan kéthajtóművesre tervezik. Békében nagyobb biztonság, háborúban jobb túlélőképesség és úgy általában vélhetően kedvezőbb tolóerő/tömegarány meg mozgékonyság-manőverezőképesség.
    Azért lett egyhajtóműves, mert takarékossági okból jó ideig mindenképp csak egy általános vadászbombázó-típust akartak gyártani (a Super Hornet után) ,így ebből a gépből kellett kifejleszteni a helyből felszálló alváltozatot. Ott viszont műszakilag sokkal galibásabb lett volna a két hajtómű, hát egyhajtóművesre tervezték a Villámot. Ha nincs helyből fel. változat, akkor ez a gép kéthajtóműves.

  8. A nemzetkozi trendet kovetve Ausztralia is felulvizsgalta az elkovetkezendo evekre szolo „feherkonyv” altal vazolt hadero fejlesztest.

    Erdekes eredmenyeket hozott, melyek tomondatokban a kovetkezok :

    – 100 F-35 helyett csak 50 de melette fejlesztve lesz a meglevo GEN4 flotta ami ujabb F-18 E/F et jelenthet.

    – A szarazfoldiek valamennyi fejlesztese megmarad erintetlen. ( tuzerseg UAW ok stb stb )

    – Nem lesz negyedik Air Warfare Destroyer.

    – 12 uj tengo helyett csak 10 lesz.

    – szarazfoldiek 4000 fovel novekednek. ( foleg amfibiusz erok az uj partraszallokhoz )

    – Kozepes es hosszutavu UAW flotta kialakitasa

    Es egy erdekes hir a vegere : Ausztralia a kozeljovoben tengeralattjarot fog berelni az USA-tol.

    Bar konnyu kerdes de azert varom a gyors megfejteseket hogy vajon mi ebben az erdekes.

  9. Meg ket erdekes hirmorzsa.

    Az elso hogy a korabbi selytesek utan bejelentettek hogy az USA nukitengo flottajanak ellatasara teszik alkalmassa a ket legnagyobb kikotot. ( Sydney-Perth )

    A masik pedig hogy meg nem hatarozott idon belul F-22 sek telepulnek Ausztraliaba. Ez onmagaban erdekes kerdesek ozonet veti fel, meg pedig hogy miert, kinek szanva ?

    Szerintem ket lehetoseg van, az egyik hogy a kinaiak indonez nyomulasanak uzennek ezzel, vagy pedig hogy ki akarjak vonni a kozvetlen elso csapas hatotavjabol ezen ertekes gepeket hogy b@mmeg eseten attelepulve bevethetok legyenek.

  10. molni

    Az UAW az valoban UAV es a „kezi” inditasutol a Global Hawk ig bezarolag egy komplet rendszert akarnak felepiteni de meg leghajok is emlitesre kerultek.

    A tengo hir meg pont azert utos amiert te is gondolod ugyanis nincs az USA nak hagyomanyos meghajtasu tengoja.

    A sotetzoldek nem tudnak beleszolni ugyanis a berleshez nem kell kialakitani kulon hazai infrastrukturat kialakitani, ugyanis a februari USA Ausztral allamkozi szerzodes kereteben Ausztralia valalta hogy ket kikotojet alkalmassa teszi az USA nuki tengok kiszolgalalsara. Erre a szerzodesre a zoldek is rabolintottak akkor igy ellenervuk nem lehet hogy a tapasztalatszerzes miatt kiberelni szandekozott nuki tengo miert ne kothetne ki ezekben a kikotokben.

    Amugy mit szolsz hozza hogy F-22 sek telepulnek majd ide ? Mi a velemenyed ennek okarol ?