|

Görök Mirage-ok Indiának?

A legfrissebb hírek szerint a Görög Légierő pár éve kivont Dassault Mirage 2000-esei Indiában kezdenének új életet.

Görögország a problémás alkatrész-utánpótlás miatt 2022-ben kivonta a 332. Század állományából a régebbi Mirage 2000 EGM/BGM vadászbombázóit, a 18 darab letárolt gépre azonban vevőt keresnek. A potenciális vevőjük India lehet, aki közel 50 darab Mirage 2000-est üzemeltet és az újabb példányokkal némileg kitolhatná a típus kivonását. Görög részről nem óriási üzlet érdekében adnák el a gépeket az indiaiaknak, a céljuk a két ország kapcsolatának szorosabbra fűzése.

Fotó: Mitch Fuqua, U.S. Air Force Mitch Fuqua, U.S. Air Force, USAF

Az üzlet esetleges létrejöttét követően sem maradna Mirage nélkül Görögország, a 331. Század kötelékében még szolgálatba áll az újabb, Mirage 2000-5 változat, melyre nem olyan rég kötöttek támogatási szerződést a francia gyártóval. Habár a felszereltségük szerényebb, mint a szintén rendszerben álló Dassault Rafale és F-16V vadászbombázóké (valamint a Link 16 adatkapcsolattal történő ellátás is túl drága lett volna, így leszavazták), a Görög Légierő még egy ideig számít rájuk a légtérrendészeti feladatokban az F-16 Block 30-asok mellett.

Azonban egyre hangosabbak azok a hangok is, melyek rá akarják venni a vezetést, hogy adja el a 24 darab üzemképes Mirage 2000-5-öst is, az árukból pedig további Dassault Rafale-okat vásároljanak: az eddig megrendelt 24 darab Rafale F3 darabszámát tornásznák fel 30-ra.