|

A győzelem ellenére kútba esett a kolumbiai Rafale-üzlet – Frissítve

A kolumbiai védelmi minisztérium bejelentette, hogy nem sikerült megegyezni a részletekben a francia gyártóval, így nem kötnek szerződést a Dassault Rafale beszerzéséről.

December 21-én került nyilvánosságra, hogy a kolumbiai döntéshozók úgy határoztak, hogy 16 darab Dassault Rafale vadászbombázóval váltják le a kiöregedő IAI Kfir flottát. Már a hónap végén hallani lehetett, hogy probléma lehet a részletek körül, de január folyamán egyre több irányból lehett olvasni, hogy nem jut dűlőre a dél-amerikai vezetés a Dassault Aviation illetékeseivel. A napokban a kolumbiai védelmi minisztérium bejelentette, hogy nem sikerült tető alá hozni a 3 milliárd eurós üzletet a francia féllel. Történt ez mindazok ellenére, hogy a CONPES (Országos Gazdaság- és Szociálpolitikai Tanács) jóváhagyta a beszerzésre fordított keretösszeget, ennek ellenére a hírek szerint a kolumbiai illetékesek nem akarták egy tételben berendelni a 16 gépet, hanem kezdésként 3-4 gépre kötöttek volna fix szerződést, melyet a Dassault nem akart elfogadni, ők csak a teljes mennyiség egyszerre történő megrendelését pártolták.

A Kolumbiai Légierő 1989-ben 12 darab ex-izraeli Kfir C.2 típusú együléses vadászbombázót és egy TC.2 kétüléses kiképzőgépet vásárolt. 2008 februárjában további 24 darab, korábban az Izraeli Légierő által használt Kfir megrendeléséről született döntés. A gépeket átadás előtt az Israel Aerospace Industries (IAI) üzemében korszerűsítették C.10 sztenderdre, később a korábbi példányokat is “felhúzták” modernebb szintre. A közel 40 éves repülőgépek fenntartása az elmúlt években egyre drágábbá és nehezebbé vált, egyes alkatrészeket “hihetetlenül nehezen” tudtak már csak beszerezni, így úgy döntöttek, nem hosszabbítják meg a sárkányszerkezet 2023 végén lejáró üzemidejét. A Rafale üzlet kútba esésével még inkább lépéskényszerbe kerültek, és ki tudja még mit tartogat a kolumbiai típusváltás…

Frissítés: a bejelentés másnapján már akcióba is lendült a Saab AB marketing csapata, a közösségi felületeken hangoztatva a Gripen lenne Kolumbia számára a legköltséghatékonyabb megoldás. A beszerzéshez pedig kormányközi financiális csomagot ajánlanak kedvező feltételekke.