|

A Békesas első rendszertesztje

A Boeing elvégezte a 737 Wedgetail AEW&C gépek első rendszertesztjét.A Peace Eagle program keretében Törökország számára leszállítandó 4 gép a B-737-700 polgári utasszállítóból lett átalakítva.

Wedgetail
737-700 Wedgetail a RAAF színeiben

A gép Boeing Field-ről felszállva végezte tesztjeit, melyek során a cég szakértői és török mérnökök vizsgálták a fedélzeti rendszereket.Ezek során katonai és polgári légiirányítókkal valamint repülőgépekkel léptek összeköttetésbe, használták az UHF, VHF és HF frekvenciasávú rádiókat.Ezen kívül a belső kommunikácós rendszert is tesztelték.

Wedgetail
Valamint török felségjellel

„Ez az első alkalom, hogy a gép használta berendezéseit.Még több ilyen teszt várható a következő hónapokban.”-mondta Mark Ellis, a Peace Eagle programfelelőse.

A Peace Eagle program keretében Törökország négy AEW&C gépet vásárol, melyek közül hármat a Turkish Aerospace Industries gyárt le Ankarában.

A gép jelentős előnye konkurenciáival szemben, hogy a 737-700 és a többi 737 variáció nemzetközi elterjedtsége miatt nem kell jelentős mennyiségű repülési tesztet végrehajtani vele, és a pótalkatrészellátás folyamatos.Az sem elhanyagolható, hogy fenntartási költségei nagyon minimálisak.