|

Szunyókálás a nukleáris komponens mellett

Nos, ismét csak a Minot… Ezúttal egy igen kis kaliberű bakiról van szó, de hát a Minot tavaly augusztusa óta a figyelem középpontjában van, ez is megengedhetetlen lett volna.

A 91st Space Wing állományán belüli esetre még július 12-én került sor, mikor is 4 karbantartó tiszt végzett a „code component” nevű elem cseréjével az egyik LCC-ben (Launch Control Center). Ezen hardverelem tartalmazza és biztosítja a rakéták vezérléséhez szükséges kódokat a kezelőszemélyzet számára. A régi, immáron érvénytelen kódokat tartalmazó egység kiszerelésre, az új kódokat tartalmazó modul pedig beszerelésre került.

Egy tipikus Minuteman MAF/LCC vázlata

A földbe ásott kapszulla az LCC, felette a Missile Alert Facility (MAF) néven futó kiszolgáló létesítmények találhatóak. ,

Dolguk végeztével a szóban forgó tisztek a vezérlőközpont feletti kiszolgáló épületben (MAF, Missile Alert Facility) várakoztak a Minot engedélyére, mely zöld lámpát ad a régi modul beszállítására. A kiszolgálóépületről tudni kell, hogy az aminek a neve mutatja: egy farmépületnek álcázott létesítmény általában a semmi közepén, mely a föld alatti vezérlőközpontba bejutás első lépcsői mellett a karbantartó és kiszolgálószemélyzetnek, valamint az őröknek nyújt lakhelyet. Azaz egy erősen védett, ámde relatíve komfortos házikóról van szó.

Úgy adódott, hogy a titkos, ámde immáron használhatatlan (érvénytelen kódokat tartalmazó) modul szemmel tartása közben a tisztek közül 3 elszunyókált, míg eközben a negyedik társuk valahol máshol tartózkodott.

Egy Minuteman LCC rekreációs helyisége 1997-ben

Egy Minuteman LCC rekreációs helyisége 1997-ben ,

Az eset alapjában véve alacsony kritikusságúnak minősíthető, hiszen a szóban forgó tisztek és a modul a létesítmény egy elzárt részében tartózkodott, a zárkombinációt csak ők ismerték és a létesítményre a megszokott módon a fegyveres őrök vigyáztak.

Az esetet természetesen azonnal kommunikálták a felettesek felé, ám mivel a vizsgálat kimutatta, hogy a hardver elemet nem piszkálták, tartalmához senki nem fért hozzá, így az alacsony szint miatt a Védelmi Miniszter értesítésére nem kellett sort keríteni.

A bázis vezetése részéről az ügy vizsgálata és a biztonsággal kapcsolatos javaslattétel folyamatban.

One Response to “Szunyókálás a nukleáris komponens mellett”