|

További BvS 10-eseket vásárol Svédország

102 darab páncélozott BvS 10 Viking páncélozott járművet vásárol Svédország mintegy 120 millió dollár értékben a BAE Systems-től, amellyel megháromszorozza a már meglévő darabszámot.

BvS 10 Viking | Forrás: BAE Systems

BvS 10 Viking | Forrás: BAE Systems ,

Az új járművek négy fő variációban fognak érkezni: csapatszállító, parancsnoki, mentő és logisztikai jármű. A gyártást a svédországi Örnsköldsvikben található BAE Systems Hägglunds végzi majd, a szállítások jövőre meg is kezdődnek és elvileg 2015-ben fejeződnek be. Svédország még az év elején döntött 48 darab BvS 10 beszerzéséről a nagy számban alkalmazott Bv 206 lánctalpas terepjárói mellé, ezeket szintén a Hägglunds gyártja. Az akkori beszerzésen egyébként a szingapúri eredetű Bronco ATTC versengett még a svéd megrendelésért, ám a skandináv ország a Bv 206-tal rokon típust részesítette inkább előnyben.

A már Afganisztánban is szolgálatot teljesítő BvS 10 kelendőnek számít, jelenleg négy ország üzemelteti elég nagy darabszámban: az Egyesült Királyság (~150 db.), Svédország (48 db.), Hollandia (74 db.) és Franciaország (~50 db.).