|

Új európai szállítógép készül

Franciaország és Németország közösen fejleszt új „rámpás” teherszállító repülőgépet a C-130 és C295 típusok leváltására.

Az FMTC (Future Mid-Size Tactical Cargo – Jövőbeli Közepes méretű Taktikai Teherszállító) jelöléssel illetett projektet az A400M alá pozícionálják, és egyszerre váltanák le vele a 19 tonnás teherbírású C-130 Hercules, valamint a 7 tonnás teherbírású C295-öst, valamint a már hadrendből kivont C-160 Transallt. A sajtó által A200M és A401M néven is emlegetett projekt vezetője a franciák lesznek és egyelőre az európai szállítási igények felmérése zajlik egészen 2050-ig bezárólag, illetve az esetleges további csatlakozó parnerek 2022. november 24-ig jelezhetik igényüket. Az első prototípust 2026-27 környékére kellene legyártani, de az eddigi összeurópai projekteket nézve ez enyhén optimista határidőnek tűnik.

A PESCO által finanszírozott projekt mellett fut egy másik, egyelőre kisebb sajtóvisszhangot kiváltó kezdeményezés, ez pedig az A400M kapacitása feletti, nagyjából a C-17 méretkategóriájú szállítógéppel kapcsolatos program is SATOC (Strategic Air Transport for Outsized Cargo) néven, de ezzel kapcsolatosan az Európai Tanács novemberi düntése óta túl sokat nem lehetett hallani.