|

Komoly megrendelést kapott Németországtól az Airbus

A legnagyobb eddigi megrendelését zsebelte be a H-145M típusra az Airbus Helicopters, 82 darab forgószárnyasról írtak alá megállapodást a német haderővel.

62 gépes megrendelést adott le Németország a H145M típusra, további 20 darabra opciós jogot szerezve. A 2.3 milliárd dolláros szerződés értelmében az első példányokat 2024-ben szállítja le a gyártó, míg az utolsókat 2028-ig kell átadni. A kontraktus 7 éves logisztikai támogatást is magába foglal. Az összes gép megkapja a HForce rendszer előbeépítéseit, de egyelőre csak 24 szettet vásároltak a flottához. A most megrendelt gépekről még annyi információt tettek közzé, hogy 57 példány megy a hadsereghez, 5 darab pedig a légierő különleges műveleti egységéhez, várhatóan Laupheim, Bückeburg, Niederstetten, Fritzlar és Fassberg bázissal üzemelnek majd.

A H145M-ös részben a Eurocopter Tiger harcihelikopter leváltására érkezik majd, Németország 2038-ra a problémás helikopter összes példányát kivonná a hadrendből. A germán hajózók számára nem ismeretlen az új típus, 16 darab H145M LUH SOF és 8 darab H145 LUH SAR változat üzemel már német felségjellel.

A német HForce-beszerzés remélhetőleg felpörgeti kissé a fegyverrendszerhez tervezett effektorok integrációját, melyből a H145M többi rendszeresítője, így a Magyar Honvédség is profitálhat belőle.