|

Hadrendbe állt a második Borej is

A korábban beharangozott dátumhoz képest, adminisztratív okokból 2 nap csúszással, de a mai napon hadrendbe állt az Orosz Haditengerészet 2. Project 955 Borej-osztályú ballisztikus rakéta hordozó atom-tengeralattjárója, a K-550 Alexander Nyevszkij.

A Borej-Bulava páros történetét figyelemmel követők tudhatják, hogy az őszi Bulava malőr miatt a 2. Borej hadrendbe állítását nem is tervezték az idei évre, csak 2014-ben, újabb indítás után kapta volna meg a haditengerészet. Az állami teszteket október 28-án sikeresen lezárt Alexander Nyevszkij kapcsán azonban végül nem vártak tovább.

A Szevmash hajógyár a legújabb orosz SSBN-t Szergej Sojgu védelmi miniszter jelenlétében adta át ünnepélyes keretek között a haditengerészetnek. Az eseményről készült videó megtekinthető az orosz védelmi minisztérium által üzemeltetett Zvezda TV csatorna weboldalán – konkrétan ide tessék kattintani.

A K-550 Alexander Nyevszkij. | Fotó: Szevmash

A K-550 Alexander Nyevszkij. | Fotó: Szevmash ,

Mint ismert lehet az oroszok továbbra is a 2020-as dátumot emlegetik a 8. Borej átvétele kapcsán. Az ehhez vezető úton eddig 2 tengeralattjáró került átadásra, továbbá a 3. egység, a Vlagyimir Monomah pedig tesztelés alatt áll. A 3. Borej 2014-es átadásával le is zárul a Project 955 vonal, hiszen az újabb Borejek már a továbbfejlesztett, Project 955A változatot képviselik majd.