|

Sikertelen Bulava teszt

Ilyenről sem mostanában írtunk, hiszen a legutóbbi 7 indítása során már jól szerepelt a korábbi teljesítménye miatt még így is meglehetősen rossz statisztikákkal rendelkező Bulava ballisztikus rakéta. A helyzet az, hogy az idei évre szánt 2 tesztből az elsőként, szeptember 6-án végrehajtott teljes kudarccal végződött, a rakéta fedélzeti rendszereinek valamelyikében 2 perccel az indítás után meghibásodás történt.

A második Borej-osztályú atom-tengeralattjáró, az Alekszandr Nyevszkij november 15-re tervezett hadrendbe állításának végső jóváhagyását is szolgáló teszt kudarca roppant kellemetlen, lévén az utóbbi 7 indítás során végre már úgy tűnt, sikerült kiküszöbölni a változatos formákban jelentkező hibákat, végre megbízhatóvá vállt a Bulava, amivel párhuzamosan végre megkezdődhet a Borejek aktív szolgálatának szakasza is.

Erre vélhetően továbbra is várni kell még, lévén Szergej Sojgu védelmi miniszter újabb 5 Bulava tesztet rendelt el. Egyelőre nem tudni, hogy a napokban honi kikötője felé elhajózott K-535 Jurij Dolgorukij 2014 elejére tervezett első valós járőr feladatáig lesznek-e Bulava rakétái. A tegnapi kudarc továbbá azt is megkérdőjelezi, hogy az oroszok tartják-e azt a feszített tempót, amiben az idei évben az Alekszandr Nyevszkij és a Vlagyimir Monomah képében 2 Borej is hadrendbe állt volna.