|

HTKA Hírhalom 2018. 26. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A C mérföldkőhöz érkezett a JAGM (Joint Air-to-Ground Missile – Egységes Levegő-Föld Rakéta) fejlesztése, a Lockheed Martin megkezdhette a rakéta alacsony ütemű sorozatgyártását. A Hellfire leváltására tervezett fegyver minden forgószárnyas és merevszárnyas típussal kompatibilis, melyek az elődjének hordozására is fel voltak készítve.

Útjára indul a JAGM (Forrás) ,


A Lockheed Martin-nál már arra az esetre készülnek, ha nem nyerik meg az Amerikai Légierő T-X pályázatát. A vállalat egyik felső vezetője a Defense News-nak adott interjújában beszélt arról, hogy vereség esetén felajánlanák a T-50A-t a U.S. Navy részére a T-45 Goshawk-ok leváltására. Valószínűleg ehhez jelentős átalakításokat kéne végezni a típuson, a Goshawk ugyanis alkalmas a hajófedélzeti üzemre, így a haditengerészet kérheti, hogy a váltótípus is megfeleljen ezen elvárásnak.


Egyre közelebb kerül az Embraer ahhoz, hogy Portugáliából zsebeljék be a legújabb KC-390 rendelést. Az Ibériai-félszigeten elterülő állam 5 darabot vásárolna a brazil szállítógépből, további egy példányra pedig opciót köt le. Portugália lesz a típus első külföldi megrendelője, miután úgy tűnik, a tárgyalások Argentínával, Csehországgal és Chilével megtorpantak.


Az orosz helyettes védelmi miniszter a hétvégén Komszomolsz-on-Amurban arról számolt be, hogy az Orosz Légierő hamarosan 12 Szu-57 PAK-FA-ra ad le megrendelést.


Új életet lehelhet a MiG-AT kiképzőtípusba az Orosz Légierő. Az első repülését 1996-ban teljesítő típus iránt érdeklődést mutat a védelmi minisztérium, alapfokú kiképzőgépként állítanák szolgálatba 2023-tól kezdődően.

MiG-AT, melyet a Jak-130-as konkurenciájának szántak | Forrás: commons.wikimedia.org ,


Az Interfax hírügynökség jelentése szerint szolgálatba állt a Bulava ballisztikus rakéta (SLBM – Submarine Launched Ballistic Missile) az Orosz Haditengerészet kötelékében. A fegyver a legújabb nukleáris meghajtású Borej-osztályú tengeralattjárók indító silóiba kerül, egységenként 16 példányt kapnak.


Szintén az Interfax hozta le a hírt, hogy megkezdődött az  orosz Hunter-B „lopakodó” pilóta nélküli gép földi tesztelése. A típus első repülésére várhatóan jövőre kerül sor.


6 darab nagyjavított Mil Mi-17-1V helikoptert adott át az Indiai HAtárőrségnek a novoszibirszki repülőgép javító üzem. A forgószárnyasokat hamarosan visszaszállítják állandó bázisukra, ahol az ellenőrző repüléseket követően írja alá az indiai fél az átvételi jelentést.


Vietnamban próbálkozott be az IAI Heron eladásával Izrael. A pilóta nélküli típus 3 példányát 153 millió amerikai zöldhasúért kínálnak eladásra.


1,4 milliárd dollárt költ a 6 darab MQ-4C Triton felderítőgépére Ausztrália. A szerződésből 364 millió dollárt a RAAF Base Tindal és a RAAF Base Edinburgh bázisokon új létesítmények telepítésére fordítanak. A fél tucat gépből felálló flotta 2025 végére éri el a teljes bevethetőséget.