|

Sikeres tesztet hajtott végre a Raytheon és a Boeing a JAGM-al

A Raytheon és a Boeing nyilvánosságra hozta az általuk közösen fejlesztett JAGM (Joint Air-to-Ground Missile – Egységes Levegő-Föld Rakéta) első, kormány által megtekintett lövészetének videóját. A BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire és AGM-65 Maverick családok közös váltótípusával idén tavasszal kezdődtek meg a lövészetek, ám eddig nem közöltek információt ezek sikerességéről. Az SDB II bomba hármas irányítórendszerével felszerelt JAGM az Egyesült Államok három nagy fegyverneménél (hadsereg, haditengerészet és tengerészgyalogság) áll majd rendszerbe több ezres nagyságrendben.

A videón látható tesztre június 23-án került sor a kirendelt állami felügyelőbizottság közreműködésével. A Raytheon és a Boeing közös fejlesztésű rakétája 16 kilométer távolságból indult útjára egy földi indítóállásról (ez egyébként a helikopterek fedélzetéről előírt általános indítási távolság a JAGM esetében). A hajtómű beindulása után meredeken emelkedni kezdett, melyet a maximális működési magasságáig folytatott is.

Útjára indul a JAGM (Forrás) ,

A cél egy 2,4 x 2,4 méteres tábla volt, melyet félaktív lézeres keresési módban (SAL – semi-active laser) fedezett fel és célzott be a rakéta. A célpont felé tartva egyébként a milliméteres hullámhosszúságú radar és a képalkotó infravörös kereső is működött a SAL-móddal együtt.
A rendszer pedig szemlátomást jól működött, így a robbanóanyag nélküli rakéta pontosan a céltábla közepébe csapódott, melyen egy szép lyukat ütött.

JAGM az indítóállványon (Forrás) ,

Mind a fejlesztők, mind az állami kiértékelők elégedettek voltak a látottakkal, így még tovább nőtt a két cég esélye arra, hogy a programon ugyancsak munkálkodó Lockheed Martinnal szemben elnyerje a fegyveres erők több milliárdos megrendelését. Az eredményhirdetésre idén decemberben vagy jövő januárban kerülhet sor.
Érdekesség, hogy a Raytheon részéről főképp az SDB II sikeressége miatt bíznak egy újabb győzelemben, mely tenderen a Boeing felett diadalmaskodtak.

2 hozzászólás “Sikeres tesztet hajtott végre a Raytheon és a Boeing a JAGM-al”

  1. A félaktív lézer esetén megvilágítják a célt nem? Ahogy én kivettem. Akkor meg miért csoda hogy ilyen pontos?
    http://www.google.hu/patents?hl=hu&lr=&vid=USPAT6262800&id=qVcIAAAAEBAJ&oi=fnd&dq=SAL+%E2%80%93+semi-active+laser&printsec=abstract#v=onepage&q=SAL%20%E2%80%93%20semi-active%20laser&f=false
    http://www.google.hu/patents?hl=hu&lr=&vid=USPAT6111241&id=DDYEAAAAEBAJ&oi=fnd&dq=SAL+%E2%80%93+semi-active+laser&printsec=abstract#v=onepage&q=SAL%20%E2%80%93%20semi-active%20laser&f=false