|

A Saab nyerte a brazil F-X2 tendert

A legutóbbi fejlemények, avagy a tendert egyszer már megnyert Rafale árcédula miatti elbúcsúztatása után, a várakozásokkal ellentétben viharos gyorsasággal lezárult a brazil szappanopera: eredményt hirdettek a hosszú évek óta húzódó F-X2 tender kapcsán. A győztes a franciákat és amerikaiakat kiütve a svéd Saab AB lett.

Gripen NG

A 36 gépről szóló tender megnyerése kapcsán a Saab AB vezérigazgatója büszkeségét fejezte ki annak kapcsán, hogy a brazil kormány nekik szavazott bizalmat. Elmondása szerint készen állnak a Brazil Légierővel folytatandó, a tényleges szerződésig vezető tárgyalások megkezdésére, illetve az ipari együttműködés beindítására.

A Dassault nem kívánt nyilatkozni, míg a Boeing csalódottságát fejezte ki, hozzátéve, hogy ettől még készek továbbra is együttműködni a brazilokkal a védelmi fejlesztések kapcsán. Nem hivatalos brazil kormányzati források szerint a korábban nagyon sokak által biztos befutóként minősített Super Hornet az amerikai kémkedési botrány miatt esett ki a pikszisből.

A hivatalos brazil nyilatkozatokban úgy indokolják a döntést, hogy a három nevező közül egyrészt a svédek ajánlata volt a legkedvezőbb anyagilag, – mind a beszerzés, mind pedig az üzemben tartás terén – másrészt a kínált technológiai transzfer is esetükben volt optimális a brazil ipar szemszögéből.

A Reuters értesülései alapján a svédek ajánlata 4,5 milliárd dollárjába fog kerülni a braziloknak. Más forrásokból származó információk szerint az amerikaiak 7,5, míg a franciák 8 milliárd dollárt képzeltek el a technológiai transzferrel megfűszerezett tender kapcsán.