|

Brazília nem kér a Rafale-ból

A dél-amerikai ország elnöknője közölte, hogy a francia vadászbombázó közel kétszer olyan drága, mint riválisai, így szinte biztos, hogy nem nyeri meg az F-X2 tendert.

Dilma Rousseff és francia kollégája, François Hollande Brazíliában lefolytatott találkozóját követően a brazil elnökasszony bejelentette, hogy a Dassault Rafale típuson alapuló gall ajánlat közel kétszer olyan drága, mint a konkurenseké, így szinte biztosan nem a Rafale nyeri a 36 korszerű vadászbombázó beszerzésére kiírt F-X2 tendert, annak ellenére, hogy korábban már győztesként hirdették ki, de a döntés visszavonásra került. Ha tényleg elfordultak a francia típustól, akkor a svéd Saab JAS-39E/F Gripen és az amerikai Boeing F/A-18E/F Super Hornet közül kerülhet ki a végső győztes.

Brazíliában egyelőre nem kérnek a Rafale-ból | Fotó: Dassault Aviation

Brazíliában egyelőre nem kérnek a Rafale-ból | Fotó: Dassault Aviation ,

A brazil típusváltást még az ezredforduló környékén tervezték, azonban máig nem sikerült végleges győztest hirdetni, ráadásul az ideiglenes jelleggel 2005-ben beszerzett, ex-francia Dassault Mirage 2000C/B típusú vadászbombázók üzemideje most decemberben lejár. Felmerült az, hogy szintén réskitöltő jelleggel rendszeresítik az Egyesült Arab Emírségek flottájában feleslegessé váló Mirage 2000-9-eseit, de a közelmúltban lekonzervált amerikai F-16-osok reaktiválása is szóba került.