|

Hivatalos: Megvan az első Rafale-siker (UPDATED)

Brazíliai hivatalos források bejelentették, amit már napokkal ezelőtt sejteni lehetett: a Rafale győzedelmeskedett riválisai felett és megszerezte első exportsikerét.

A franciák számára örömteli hírt köztársasági elnökük brazíliai látogatása alkalmával jelentették be. A 4 milliárd dollárt is elérhető megrendelés első körben 36 (később lehet, hogy 120) vadászbombázóra szól. Az F-X2 elnevezésű tender döntőbe jutott másik két típusa a svéd Gripen NG és az amerikai Super Hornet volt.

Dassault Rafale-M

Nicolas Sarkozy látogatása egy másik fontos vásárlást is lehetővé tett: Franciaország 10 új KC-390 típusú szállítógépet szerez be a dél-amerikai országtól.

Az üzletről további információk kerültek nyilvánosságra. Mint említettük, az exportsikert meghálálandó, a franciák 10 darab brazil fejlesztésű gyártású szállítógépet vásárolnak 500 millió dollár értékben. A KC-390, mely a Brazil Légierő felkérésére, az Embraer által készül, 2015-ben állhat szolgálatba. Nicolas Sarkozy továbbá francia segítséget is felajánlott a fejlesztéshez, így az EADS palettájára (ha közvetetten is, de) felkerül a problémás A400M mellé egy kisebb kapacitású, sugárhajtású típus is.

Dassault Rafale

„Egy közös, potens repülőgép-gyártó iparágat kívánunk kialakítani, hogy együtt tervezhessük, fejleszthessük, gyárthassuk és értékesíthessük termékeinket.” – nyilatkozta Sarkozy. „Az egyezség a Rafale-ért született. Most már a jövő Rafale-járól beszélhetünk.” Utalt a francia elnök a brazilokkal együtt történő továbbfejlesztésre, valamint fegyverintegrációra.

A szerződés értéke 6.5-7.2 milliárd dollár (4.5-5 milliárd €), azonban ez csak a 36 (+84 opciós) példányra vonatkozik, a fegyverzetre további dollármilliók, -milliárdok mehetnek még el. Amennyiben a végleges kontraktus még 2010 folyamán aláírásra kerül, az első gépeket már 2013-ra szállítaná a francia fél. Az első 6 gép még Európában készül, azonban a további példányok már a Dél-Amerikában.

6 hozzászólás “Hivatalos: Megvan az első Rafale-siker (UPDATED)”

  1. Na végre. Remélem nem torpedózza meg senki..! :-))
    Ismerem a Rafale hátrányait, de ennek ellenére szeretem ezt a típust, így örülök is a hírnek.
    Vajon Líbiában mikor lesz döntés. Minél több eladás, annyival több fejlesztési lehetőség.
    Indiában és Európában nyerjen majd a Gripen, az nekünk kedvez! :-))

  2. Na végre! :D Mondjuk a brazil rendelésben szinte 100% biztos voltam.

    Bobby Baccala: teljesen jól tudod, idén júniusban adták le a részletes igényeket a géppel kapcsolatban. Mondjuk azóta nagy a csend, de akkoriban rebesgették, hogy ha minden klappol, még az idén nyélbe üthetik az üzletet.