|

Bemutatásra került a Gripen Demo

Április 23-a emlékezetes nap marad mind a Saab, mint a Gripen életében. Sor került ugyanis a Gripen Demo nagy csinnadratta közepette történő bemutatására. A Saab-nak igen fontos ezen esemény, így meg is adták a módját. A roll-out-ot az Internet segítségével világszerte élőben közvetítették.

Nade miért is olyan fontos ez a Gripen Demo, meg egyáltalán mi is az igazából?

Talán nem kell ecsetelnünk, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan a Saab-nak is húsba vágó érdeke termékeinek minél szélesebb körben történő elterjesztése. Nincs ez másképp a Gripen esetében sem. Ráadásul itt a típus úgymond életben tartásáról, komoly fejlesztésekről van szó.

A Saab a jövőbeli fejlesztésektől azt várja, hogy a Gripen az elkövetkező 30-40 évben technikailag tartani tudja pozícióját A Gripen Demo konkrétan egy tesztplatformként, demonstrátorként fog szolgálni, ahol ezen technológiai újítások tesztelésre kerülhetnek. Az újítások azon felül, hogy valószínűleg részben vagy akár teljes mértékben integrálásra kerülhetnek majd a meglévő típusváltozatokba, egy új generációs Gripen megalkotását segíthetik elő.

Milyen területeken hoz újat a ma bemutatott, várhatóan az idei évben már repülő Gripen Demo?

Meglehetősen sok területen a teljesítménytől az önvédelmi és kommunikációs képességekig. Egyik leginkább érdeklődésre számot tartható terület nyilvánvalóan a típus eddigi leggyengébb pontja, a hajtómű. A jelenlegi GE F404 helyett a demonstrátorban a Super Hornetből ismert, nagyobb tolóerővel rendelkező F414G kapott helyet, mely talán megoldást jelenthet a gép e téren gyenge szereplésére.

A másik jelentős újítás a gép „szemét” fogja érinteni. A mai bejelentés szerint a svédek a francia Thales-szel együttműködve új radart fejlesztenek ki a típus számára. Az immáron AESA elvű radarrendszert, a franciák adják az antennát, melynek integrálása a svédek feladata lesz.

Mivel az újonnan belépő Thales-szel a Gripen mögött felsorakozó cégek között (General Electric, Volvo Aero, Rockwell Collins, Honeywell, APPH, Terma, Martin-Baker and Meggitt) immáron két komoly radarrendszerekkel foglalkozó cég is megtalálható, a Gripen új radarja várhatóan meglehetősen kifinomult lesz. Az új radarrendszer első próbáit 2009 magasságára ígérik jelenleg.

Mint Gripen üzemeltető ország nekünk sem mindegy mi lesz a Gripen sorsa, így reméljük a lehető legjobbakat.

Addig is olvassátok el a Gripen Demo bemutatásának apropóján publikált, a Gripent bemutató cikkünket! ;)