|

Gripen-Viper döntő a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteki Légierő az amerikai F-16V Fighting Falcon és a svéd JAS-39C/D Gripen közül választja ki új többfeladatú vadászbombázóját.

A Fülöp-szigeteki Légierő (PAF) két típusra szűkítette azt a listát, amelyből kiválasztja az MRF (Multi-Role Fighter, azaz többfeladatú vadász) projekt győztesét, melynek keretében 12 darab vadászbombázót rendszeresítenének, melyek képesek a légtérvédelem mellett csapásmérésre, valamint a tengeri forgalom ellenőrzésére. A kinézett gépek közül kettő jutott a döntőbe, a Lockheed Martin által gyártott F-16 Fighting Falcon „V” variánsa Block 50/52 kivitelben, valamint a svéd Saab AB által gyártott JAS-39 Gripen továbbfejlesztett „C/D+” változata, jelentette be a PAF szóvivője, Maynard Mariano ezredes. Azonban kiemelte, ez még csak a kiválasztási procedúra, a beszerzés financiális hátterét még össze kell rakni a kormányzatnak. (Bár erre nincs túl sok idejük, ugyanis még idén alá akarják írni a szerződést.)

Thai Gripen kötelék. Copyright Saab AB Stefan Kalm, Saab AB

A Fülöp-szigetek légiereje a Northrop F-5A/B Freedom Fighter típus 2005-ös kivonását követően sokáig nem rendelkezett szuperszonikus típussal. A csapásmérésre optimalizált OV-10 Bronco mellett csupán az olasz Aermacchi AS-211 Warrior sugárhajtású kiképzőgép, valamint a szintén olasz SIAI-Marchetti SF.260 alap kiképzőgép állt hadrendben, de utóbbi két típust szintén használták könnyű csapásmérő feladatközben. 2012-ben aztán a koreai KAI T-50 Golden Eagle „harciasított” FA-50 változata mellett döntöttek, melyből 12 állt hadrendbe 2015 és 2017 között. Korábban a hírek arról szóltak, hogy megduplázzák az Aranysas flottát, de valószínűbb, hogy az erre szánt pénzt a Gripen/Viper beszerzés el fogja vinni.