|

F-16-osokat rendszeresít Brazília?

Brazil lapértesülések szerint az F-X2 tender elhúzódása miatt felmerül a lehetősége annak, hogy a dél-amerikai ország használt F-16-osokat rendszeresít a lejáró üzemidejű Mirage 2000-esek helyett.

A Brazil Légierő (FAB) kötelékében szolgáló 12 darab Dassault Mirage 2000B/C típusú vadászbombázónak 2013 végén lejár az üzemideje (valamint a logisztikai utánpótlást biztosító szerződés is) és már szolgálatba kellene állnia az utódtípusnak. A váltótípus beszerzésére kiírt F-X2 tender azonban csúszik (bár egyszer már hirdettek győztest, de visszavonták) és az utód hadrendbe állásáig csökken Brazília tűzereje.

Ennek megakadályozására a hírek szerint tárgyalásba kezdtek az Amerikai Egyesült Államokkal lekonzervált F-16C/D vadászbombázók beszerzéséről, sőt augusztus folyamán egy delegáció meg is tekintette a gépeket. A hírek szerint Block 40/42 verziójú, közel 20 évet használt Falconok iránt érdeklődtek, melyek megfelelő részkitöltő gépek lennének az új vadászbombázó szolgálatba állásáig.

Fotó: USAF

Fotó: USAF ,

Természetesen ez több kérdést is felvet. Első és legfontosabb az, hogy használt gépek személyzetét ki biztosítja majd? Ha a Brazil Légierő, akkor mielőbb ki kell küldeni a hajózókat és műszakiakat átképzésre. De elképzelhető olyan megoldás is, mint amit az osztrákok csináltak, hogy a bérelt F-5-ösökkel együtt érkezett a személyzet is.

De még minden nyitott, sőt kíváncsian várjuk azt, hogy mikor jelentkeznek be a svédek, franciák vagy az oroszok (esetleg az Egyesült Arab Emírségek) használt, de még elegendő üzemidő-tartalékkal rendelkező gépekkel, ami még tovább bonyolítaná a helyzetet.