|

Norvég Falconokkal bővült Románia légiereje

Újabb példányokkal bővült a román Falcon-flotta, keleti szomszédunk pár év múlva már 49 példánnyal rendelkezik majd.

Három ex-norvég F-16-os szállt fel kedden a Rygge légibázisról, hogy Románia felé vegye az irányt. A frissen nagyjavított gépek az eddig Portugáliától átvett 17 darab F-16-os otthonába, a Feteşti légibáziásra érkeztek, ahol a norvég végelmi miniszter Bjørn Arild Gram adta át őket hivatalosan a román nagykövetnek Cristian Bădescunak.

Forrás: Román Légierő ,

Portugália még 2009-ben ajánlott fel 9 darab használt F-16-ost megvételre, melyekre Bulgária és Románia kívánt lecsapni. Hosszú versengés után végül Románia került ki győztesen a csatából, az üzletet hivatalosan 2013 októberében jelentették be: az eredetileg felajánlott 9 darab mellé a portugálok további 3 darab használt gépet vásároltak Amerikából felújításra és továbbértékesítésre, majd 2019-ben még 5 példányt szereztek be a délnyugat európai államtól.

Norvégia 2022-ben írt alá megállopdást Romániával, melynek értelmében a skandináv ország az F-35A-k érkezésével kivonásra kerülő 57 darab F-16-osából 32 példányt leszállít keleti szomszédunknak. A norvég haditechnikai ügynökség (Forsvarsmateriel) és a KAMS (Kongsberg Aviation Maintenance Services) együttműködésében nagjavításra kerülő gépek mellett pótalkatrészekkel, kiszolgálóeszközökkel és kiképzéssel is támogatják a románokat. Az utolsó gépek átadását 2025-ben tervezik.

A két beszerzéssel együtt összesen 49 darab használt, de nagyjavított és korszerűsített F-16AM/BM Fighting Falconnal rendelkezik majd a Román Légierő, a gépek három bázison, Aranyosgyéresen (Câmpia Turzii), Feteştiben és Bákóban (Bacău) állomásoznak majd.