|

Indulhat a szaúdi flottamodernizálás

Szaúd-Arábia szeret költekezni. Nem mondunk ezzel semmi újat, ahogy azzal sem, hogy épp emiatt hírarchívumunkban elég gyakran szerepelnek – általában valami sokkoló árcédulás/összetételű fegyvercsomag kapcsán. Melyek többsége azonban nem a haditengerészetükhöz kötődik. Persze írtunk már ilyen terveikről is, ami nem is csoda, hiszen nagyjából 5 évvel ezelőtt kapott zöld lámpát a flotta fejlesztése. Ugyanakkor az is tény, hogy bár az elmúlt években röpködtek többek között az Arleigh Burke és LCS hajókra szóló ajánlatkérésről a hírek és pletykák, illetve Washington 15-20 milliárdos csomagot vizionáló álmai sok konkrétum ez ügyben nem történt. Eddig.

Kiszivárgott információk szerint már jó egy hónapja ismert, hivatalosan azonban csak a héten került megerősítésre, hogy Párizs és Rijád között megállapodás született. Ugyan még nem a franciák nagyobb célkitűzése, a FREMM fregattok Szaúd-Arábiának is történő értékesítése teljesült, „csak” egy kisebb, 1 milliárd euró körüli modernizációs csomagra bólintottak rá a szaúdi illetékesek.

A francia DCNS-t és Thales-t, illetve a szaúdi Zamil csoportot érintő, 1 milliárd eurósra taksált Life Extension Sawari I project a Sawari I program keretében a 80-as évek közepén a franciák által leszállított 4 Al Madinah osztályú fregatt, illetve 2 ellátóhajó modernizálását foglalja magában. Olyan megkötéssel, hogy mindez francia vezetéssel, de Szaúd-Arábiában, a Zamil hajógyári érdekeltségein keresztül fog realizálódni.

Az al-Madina osztály névadója. Ezen fregattokat legutóbb a 90-es évek közepén modernizálták. | Forrás: harpoondatabases.com

Az al-Madina osztály névadója. Ezen fregattokat legutóbb a 90-es évek közepén modernizálták. | Forrás: harpoondatabases.com ,

harpoondatabases.com">

A milliárdos összeg leosztása elvileg a következő: a DCNS és Zamil 700 millióból gazdálkodhat, a Thales-nek jutó rész 200 millió alatt marad. Említett cégeken felül az MBDA 40-50 millió körüli összegért szállít majd Mistral SHORAD rendszert – konkrétan a Simbad változatot.

A La Tribune korábbi, a hír kiszivárogtatáskor közzétett értesülései szerint a DCNS ezen felül kapott egy másik, 150 millió eurós szerződést is a Sawari II programban leszállított 3 Al Riyadh (La Fayette) fregatt modernizálására.

Al Riyadh-osztalyú fregatt

Szaúd-Arábia haditengerészetének csúcsragadózói a francia La Fayette-osztályon alapuló Al Riyad-osztályú fregattok. 2002 és 2005 között 3 került rendszeresítésre. A fenti, 2005-ben készült felvételen a másodikként átadott Al Makkah látható | Fotó: Jacques Lahitte ,

Végül megemlítendő, amit már fentebb írtunk is: a franciák hosszabb távú terve természetesen az, hogy újabb körös rendelést (Sawari III) zsebeljenek be a szaúdiaktól. Az elérhető információk legalább 6 FREMM fregattról szólnak, amik kapcsán azonban technológiai transzfer is történne, így csak egy részük épülne meg a DCNS-nél.