|

Komoly szaúdi üzletet kötött az EMBRAER

November 29-én jelentette be a brazil EMBRAER és a szaúdi állami tulajdonban lévő SAMI (Saudi Arabian Military Industries), hogy együttműködési megállapodást írtak alá, melynek értelmében a közel-keleti országban regionális karbantartó központot és végszerelő üzemet létesít a dél-amerikai gyártó a C-390 Millenium többfeladatú teherszállító repülőgép részére. A közös munka kiterjed ezentúl a képzés területére is, melyben komoly piaci lehetőséget látnak mind a királyságban, mind a környező országokban.

Mindez azért érdekes, mert a királyságnak jelenleg élő szerződése van a Lockheed Martinnal 20 darab C-130J Super Herculesre, mely a C-390 Millenium legnagyobb konkurenciája a taktikai szállítógépek piacán. Több helyen olvasni, hogy a királyság ezzel felbontja az észak-amerikai gyártóval kötött megállapodását és a turbólégcsavaros gépek helyett 33 darab C-390-est rendel, de ezzel kapcsolatban még hivatalos közlemény nem került publikálásra egyik féltől sem.

By Matti Blume [Creative Commons], via Wikimedia Commons

Az együttműködési megállapodás fontos lépés Szaúd-Arábia számára, mely a Vision 2030 projekt keretében szeretné az évtized végére a haditechnikai beszerzéseinek 50%-át helyben gyártani.

Az EMBRAER számára is nagy jelentőségű ez a szerződés, egy újabb komoly régióban vetette meg így a lábát a brazil cég, amennyiben a C-130-as megrendelés igaznak bizonyul és helyette megtörténik a C-390-esek megrendelése, az nagy diadal lesz a dél-amerikai gyártó számára, hiszen egy biztosos szerződésből ütheti ki a konkurenciát.